Київ. 30 червня. УНІАН. Рієлтори виступають за скасування комісійних і введення фіксованої ставки за оформлення угоди купівлі-продажу житла.

Про це сьогодні повідомив власник і генеральний директор рієлторської компанії «Планета «Оболонь» і порталу нерухомості Domik.net Віталій КОТЕНКО на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, покупцеві нерухомості слід відмовлятися від нав`язування з боку рієлтора сплати 2-5% комісійних при придбанні житла.

Відео дня

Керівник порталу назвав таких рієлторів вимагачами і рекомендував покупцям житла відмовлятися від їхніх послуг і або шукати варіанти без посередників, або замовляти послугу рієлтора з обов`язковим укладенням договору і прописуванням того, що входить в цю послугу.

«Якщо йти шляхом найменшого опору і відкривати газети або основні портали оголошень, де може дати оголошення кожен, там з вас вимагатимуть гроші. Ставтеся до цього адекватно – не платіть. Шукайте інший об`єкт, чекайте, не купуйте», - сказав він.

Зокрема, за словами В.КОТЕНКА, сьогодні покупець нерухомості може вибрати квартиру з лістингу порталу Domik.net, де за оформлення угоди покупець не платить комісійні, а тільки фіксовану суму (близько 6,5 тис. грн.).

В.КОТЕНКО вважає, що вартість оформлення угоди купівлі-продажу і просування об`єкту на ринок не може залежати від суми продажу квартири, оскільки ці послуги не адекватні трудовитратам.

Гендиректор компанії зазначив, що ситуація, що склалася на ринку, коли комісійні платить покупець, вигідна рієлтору, оскільки спрощує отримання гонорару. «Вмовити продавця на роботу, за яку він не платитиме – легко, всі люблять безплатне», - додав він.

Експерт вважає, що такий стан справ суперечить здоровому глузду, оскільки рієлтор зацікавлений в угоді «за будь-яку ціну» і буде на стороні, яка сплачує за його послуги. На його думку, рієлторам слід відмовитися від практики укладення договорів з продавцями на безплатній основі.

Керівник порталу розподіляє рієлторів на дві категорії – рієлтори в класичному розумінні і продавці інформації – люди, «функції яких полягають в тому, щоб прийти сфотографувати об`єкт, виставити його в лістинг і попросити за це абсолютно неадекватну оплату».

В.КОТЕНКО пояснив, що «продавці інформації» відразу запропонують заплатити за їхні послуги, а «класичні» рієлтори – доведуть необхідність в їхніх послугах.

У свою чергу президент Спілки фахівців з нерухомого майна Києва Ігор ОДНОПОЗОВ вважає, що платити рієлтору має той, хто замовляє послугу.

На його думку, продавцеві житла також вигідно платити рієлтору, оскільки він продасть його квартиру «за вигідною ціною на максимально вигідних умовах».

За даними І.ОДНОПОЗОВА, за період кризи кількість угод купівлі-продажу, укладених без посередника, не збільшилася. «Без рієлторів зараз реально навряд чи щось оформляється. Якщо такий відсоток існує, то він зовсім невеликий», - сказав він.