Київ. 25 червня. УНІАН. Громадськість просить Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА перевірити дії Миколаївської обласної прокуратури при розслідування справи про замах на вбивство начальника Миколаївського торговельного порту Василя КАЦАПИНИ.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова Центру захисту прав людини “Свобода” Богдан ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ.

Зокрема, автори звернення просять главу держави дати вказівку перевірити законність і обґрунтованість дій працівників Миколаївської обласної прокуратури та іншим чином, в межах повноважень, сприяти у захисті прав та законних інтересів засудженого у цій справі Сергія ГОРБЕНКА.

Відео дня

“8 червня 2007 року вироком Апеляційного суду Миколаївської області були засуджені ГОРБЕНКО Сергій Леонідович і його син ГОРБЕНКО Євген Сергійович за замовлення та організацію скоєння вбивства начальника Миколаївського морського торгового порту Василя КАПАЦИНА. В суді ГОРБЕНКИ відкидали свою вину у замаху на вбивство КАПАЦИНИ та зазначали, що головною причиною звинувачення їх у вбивстві є бажання В.КАПАЦИНИ прибрати небажаних конкурентів та особисті з ним конфліктні стосунки”, - йдеться у зверненні.

Крім того, “незважаючи на недостатність доказів вини, Апеляційний суд визнав ГОРБЕНКІВ винними у замаху на вбивство та засудив їх до 11 і 10 років позбавлення волі, а виконавцям злочинного замовлення, які оговорили замовників, призначив дуже м’які покарання у вигляді п’яти і шести років позбавлення волі”.

Разом з тим у зверненні зазначається, що “одразу після набрання вироком законної сили С.ГОРБЕНКО опинився в Замковій виправній колонії № 58 з найсуворішим режимом утримання. Адміністрації відомо, що С.ГОРБЕНКО - інвалід другої групи, страждає на гіпертонію, онкохворий, у якого видалена щитовидна залоза, він не може постійно знаходитися у приміщенні камерного типу. Але замість належних умов утримання, його постійно тримають в камері, де повна задуха... Отже, адміністрація колонії навмисно створює умови для фізичного знищення С.ГОРБЕНКА. Відповідно до закону, адміністрація мала змогу пом’якшити режим утримання, але «з невідомих причин», безпідставно записала в особистій справі ГОРБЕНКА, що він є таким, що не став на шлях виправлення”.