Київ. 25 червня. УНІАН. За оцінками спостерігачів Комітету виборців України та Громадянської мережі ОПОРА, цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання було організовано на належному рівні, але відбулось нераціональне використання коштів для його проведення.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили керівних проектів КВУ Наталя ЛИННИК та голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга АЙВАЗОВСЬКА, презентуючи підсумки громадського спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням знань абітурієнтів 2010 року.

О.АЙВАЗОВСЬКА розповіла, що всього організаціями було здійснено 3246 спостережень на 1624 пунктах тестування. ОПОРА працювала у 17 регіонах, КВУ у восьми. Покриття кожного предмету коливалося від 25 до 50%. Звіти від спостерігачів надсилалися через СМС-повідомлення в закодованому вигляді, що дало можливість невідкладно отримувати та перевіряти інформацію щодо проблем, порушень та інцидентів на пунктах тестування.

Відео дня

На підставі такого моніторингу громадські організації дійшли висновку, що представники адміністрації пунктів тестування працювали якісно, відповідно до регламенту та визначених процедур, яких жорстко дотримувалися. Спостерігачі відзначають, що працівники пунктів більш впевнено себе поводили, що є результатом отриманого ними досвіду під час проведення ЗНО у 2008 та 2009 роках.

О.АЙВАЗОВСЬКА розповіла, що на жаль, не обійшлося без проблем. Так, за її словами, тестування показало те, що на рівні процедур та правил, ця система оцінювання здійснила позитивний переворот. “Втім, виклики, які стоять перед цьогорічними абітурієнтами є досить серйозними. Те, що ЗНО в цьому році стало не загальнообов’язковим ще для 2-х категорій осіб є безпрецедентним прикладом того, як цьогорічних випускників поставлено в нерівні умови з іншими”, - наголосила вона. Громадянська мережа ОПОРА констатує, що збільшення кількості категорій абітурієнтів, які вступатимуть за різними умовами, шкалами оцінювання призведе до порушення конституційного права громадян на рівний доступ до освіти. Зокрема, це стосується дозволу вступали на заочну форму навчання до Вишів лише за вступними іспитами. “Крім того, якщо зарахування середнього балу атестату за 200-бальною шкалою призвело до росту прихованої корупції в школах, то внутрішньовузівські іспити для виняткових категорій абітурієнтів можуть повернути нас до непрозорого вступу”, - підкреслила вона. ОПОРА пропонує Міністерству освіти та науки переглянути Умови прийому на наступний рік та визначити, за якими правилами будуть зараховувати до студентських лав. “Завчасне оприлюднення Умов без подальших змін також є запобіжником для зайвих витрат бюджетних коштів, свідками чого ми стали в цьому році”, - наголосила О.АЙВАЗОВСЬКА. Так, за її словами, 13 млн. 378 тис. 300 гривень було передбачено та витрачено на тих абітурієнтів, які не прийшли на ЗНО, бо дізналися вже в квітні, що тестування їм просто не потрібне.

Н.ЛИННИК в свою чергу підкреслила, що повернення вступних іспитів у Виші та врахування атестатів при вступі до вузу є “політичним хабарем” влади для ректорів та вчителів. За її словами, питання врахування балу атестату можна було вводити лише з наступного року, коли б школярі від початку року знали, що оцінки атестату будуть для них важливі при вступі.

Н.ЛИННИК також зауважила, що загалом сама процедура проведення ЗНО відбувається на досить високому рівні. “Ми вважаємо, що це дійсно вражаючий результат з огляду на те, що тести в масштабі країни проводяться всього третій рік поспіль. Але прискіпливої суспільної уваги потребує саме раціоналізація впровадження освітніх інновацій. Наголошуємо на тому, що реформи в освіті вимагають послідовних дій влади у цьому напрямку, оскільки відсутність стратегічного прогнозування призводить до нераціонального використання наявних фінансових і матеріальних ресурсів”, - зауважила Н.ЛИННИК. Вона підкреслила, що цьогорічні зміни умов вступу призвели до нераціонального розподілу коштів, які могли бути використані на користь абітурієнтів, а саме: на транспорт для доставки випускників з віддалених від пунктів тестування районів; на інформаційно-просвітницький компонент – соціальні відео-, аудіо-ролики, Інтернет-рекламу щодо процедури проведення ЗНО і необхідного пакета документів абітурієнта для здачі тестів; на доплати працівникам пунктів тестування та уповноваженим від РЦОЯО.

О.АЙВАЗОВСЬКА також відзначила, що за підтвердженими даними Українського центру оцінювання якості освіти, під час ЗНО абітурієнти підготували 19 апеляційних заяв на порушення процедури, що є позитивним індикатором якості організації тестування. Адже, кількість апеляцій є надзвичайно низькою.

Н.ЛИННИК розповіла, що громадські організації продовжать спостерігати за вступною кампанією у 45-ти Вишах державних та комерційних форм власності різних регіонів країни.