Київ. 21 червня. УНІАН. З призначенням нового міністра з питань житлово-комунального господарства Юрія ХІВРИЧА не слід очікувати на радикальні зміни в галузі.

Таку думку висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН лідер Всеукраїнського громадського руху «Комунальний фронт» Віталій ЯКОВЕНКО.

Оцінюючи 100 днів роботи уряду в галузі комунального господарства, він відзначив: «Нічого нового Міністерство ЖКГ за ці кілька місяців не принесло. Всі тези, які раніше озвучував екс-міністр Олексій КУЧЕРЕНКО, такі як захист монополії, протекціонізм, відмова від демонополізації, єдиний регулятор, масова ОСББізація – все це збереглося за міністра ПОПОВА. Хіба що пішли деякі абсурдні програми, такі як переведення усіх газових котельних на вугілля або на солому, масова установка теплових насосів, виробництво енергії з водоростей».

Відео дня

На думку лідера «Комунального фронту», з приходом нового міністра не слід очікувати на радикальні реформи в галузі.

«З новим міністром Юрієм ХІВРИЧЕМ навряд будуть якісь радикальні зміни в галузі, адже це ставленик партії влади. Він слідуватиме тим програмам, які раніше озвучені і затверджені президентом. Максимум, на що можна розраховувати, - якісь косметичні зміни», - сказав він.

Коментуючи основні програми, які запроваджуватиме МінЖКГ, В.ЯКОВЕНКО відзначив, що створення єдиного регулятора тарифів на комунальні послуги, яке проводиться з метою деполітизації установки тарифів, може призвести до централізації тіньових потоків.

«Чи буде цей регулятор самостійним? Однозначно ні… Враховуючи, що на сьогодні тарифоутворення просочене досить серйозними корупційними тіньовими схемами, дуже велика вірогідність того, що зі створенням єдиного регулятора тіньові потоки централізуються», - пояснив він.

В.ЯКОВЕНКО вважає, що законопроект про створення єдиного регулятора має бути допрацьовано, щоб виключити можливий тіньовий вплив комунальних монополістів на цей регулятор.

При цьому, на думку експерта, планована відмова від дотацій комунальним підприємствам за різницею у тарифах і одночасне зниження порогу виплати субсидій для населення з оплати комунальних послуг з 20 до 15% призведе до ситуації, коли комунальники будуть змушені підвищити тарифи.

«Кількість людей, які потребуватимуть допомоги держави, збільшиться. Якщо з мінімальним 30%-м підвищенням тарифів ще знизити рівень отримання субсидій, то, за нашими даними, діра у бюджеті, яка утворюється за підсумками року, перебуватиме на рівні 13-15 млрд. грн.», - відзначив він.

Крім того, на думку В.ЯКОВЕНКА, ідея створення єдиного тарифного коридору «пахне популізмом».

«У нас є дуже великі розбіжності за тарифами, в деяких містах вони відрізняються в десятки разів… Якщо створять такий коридор, то комунальники не менш як 50 українських міст змушені будуть підвищити тарифи для населення тільки, щоб увійти до цього коридору. І трохи менш як 100 міст змушене буде знизити тарифи на деякі види послуг, тому що у них дуже завищені тарифи. Це нереально буде зробити», - вважає лідер «Комунального фронту».

Як повідомляв УНІАН, 17 червня п.р. Верховна Рада України звільнила Олександра ПОПОВА з посади міністра з питань житлово-комунального господарства і призначила на цю посаду Юрія ХІВРИЧА.