21 червня 2010 р. у приміщенні УНІАН Соціологічна група «Рейтинг» презентувала результати дослідження громадської думки «Перші 100 днів уряду Азарова: оцінки та очікування». (www.ratinggroup.com.ua)

Згідно з результатами дослідження, 49% громадян позитивно оцінили перші 100 днів уряду М.Азарова, 39% оцінили негативно, ще 22% не визначились у своїх оцінках. Для порівняння майже стільки ж (53%) – позитивно оцінили перші 100 днів Президента В.Януковича.

Позитивні оцінки перевищили негативні в усіх регіонах, крім Заходу.

Відео дня

43% громадян вважають, що діяльність уряду Азарова була більш ефективною, ніж діяльність уряду Тимошенко. Протилежної думки – лише 15%. Ще 20% вважають що обидва уряди були достатньо не ефективні, а 2% - обидва уряди були ефективні. 20% не визначились із зазначеного питання.

В регіональному розрізі в усіх регіонах, крім Заходу, діяльність уряду Азарова оцінили краще, ніж уряд Тимошенко.

Варто звернути увагу не те, що не у всіх сферах дії уряду визнані ефективними. Це може говорити про певні аванси в оцінках діяльності влади.

Так, діяльність уряду у таких сферах як розширення економічної співпраці з Росією, прийняття Державного бюджету та підвищення зарплат і пенсій визнані ефективними, або відносно ефективними в усіх регіонах, включно з Заходом.

А от діяльність уряду у таких сферах як боротьба з корупцією, робота житлово-комунального господарства та підвищення рівня охорони здоров’я визнані навпаки - неефективними і також у всіх регіонах, включно з Донбасом і Півднем.

Загалом, мешканці України задоволені діяльністю політиків у владі.

Так, 49% задоволені діяльністю Президента В.Януковича, 26% - не задоволені, 19% - вважають, що поки зарано давати оцінки, 3% - не бачать його діяльності, а 4% - не змогли визначитись щодо своєї оцінки В.Януковичу. Індекс задоволеності діяльністю В.Януковича (+24) за останні два місяці покращився на 4 пункти.

47% задоволені діяльністю Прем’єр-міністра М.Азарова, 27% - не задоволені, 19% - вважають, що поки зарано давати оцінки, 4% - не бачать його діяльності і 5% - не визначились. Індекс задоволеності діяльністю М.Азарова (+19) за останні два місяці покращився на 7 пунктів.

Діяльністю опозиційних політиків громадяни переважно незадоволені.

Так, Індекс задоволеності діяльністю Ю.Тимошенко в опозиції (-48) за останні два місяці погіршився на 11 пунктів. Індекс задоволеності діяльністю А.Яценюка в опозиції (-33) за останні два місяці погіршився на ті ж 11 пунктів.

Респонденти оцінили рівень співпраці між Президентом і урядом вище, ніж рівень співпраці між  Президентом і Верховною Радою та між урядом і Верховною Радою.

Так, 43% опитаних оцінили рівень співпраці між Президентом і урядом як високий, 36% - як середній, 9% - як низький і 12% не змогли визначитись.

Рівень співпраці між Президентом і Верховною Радою 29% оцінюють як високий, 43% - як середній, 13% - як низький і 14% не змогли визначитись.

Рівень співпраці між урядом і Верховною Радою 24% оцінили як високий, 45% - як середній, 14% - як низький, а 17% - не визначились.

87% опитаних відзначили необхідність проведення в країні реформ, спрямованих на модернізацію соціально-економічної системи, протилежної думки – лише 4%, не визначились – 9%. Необхідність проведення в країні реформ, спрямованих на модернізацію політичної системи респонденти відзначали 74%, протилежної думки – 12%, не визначились – 14%.

Необхідність реформ відзначили в усіх без виключення регіонах.

Сферами, в яких реформи найбільше необхідні, на думку опитаних, є охорона здоров’я (77%), сільське господарство (66%), житлово-комунальне господарство (62%), пенсійна система (58%), промисловість (54%), освіта (48%), судова система (44%), податкова система (42%), правоохоронна система (41%).

Сферами, в яких уряд доб’ється найбільших успіхів у проведенні реформ, на думку респондентів, є пенсійна система (33%) та промисловість (33%). Трохи рідше респонденти відзначали енергетику (26%), освіту (26%), малий та середній бізнес (25%), охорону здоров’я (24%), податкову систему (24%), виборчу систему (24%), судову систему (22%), місцеве самоврядування (22%), сільське господарство (21%) та ЖКГ (21%). 

Лише третина опитаних знайомі з положеннями програми реформ «Заможне суспільство. Конкурентоспроможна економіка. Ефективна держава», представленої Президентом України В.Януковичем у червні 2010 року. Двом третинам опитаних нічого не відомо про таку програму.

Найбільше поінформовані про програму реформ на Півночі, найменше – на Півдні.

Щонайменше половина з тих, хто поінформований про програму реформ «Заможне суспільство. Конкурентоспроможна економіка. Ефективна держава» вірять в успішність її реалізації.

В період 11-17 червня 2010р. опитано 2000 респондентів віком від 18 років і старші у всіх регіонах України. Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%

www.ratinggroup.com.ua