тріумф зрілості і молодості української кераміки

17 червня, 2010 р. СЛОВ`ЯНСЬК (Донецька область)

- Сьогодні в рамках Тижня Кераміки в Україні завершив свою роботу Третій Всеукраїнський симпозіум художньої кераміки «УКРАЇНА СОБОРНА».

Симпозіум пройшов в центрі сучасної кераміки України – місті Слов`янську (Донецька область). У нинішньому році він зібрав 25 художників-керамістів і скульпторів зі всієї України, від визнаних майстрів до випускників художніх вузів Києва, Львова, Полтави. Кожен з майстрів представив три роботи на теми «Дороги історії: 825 років «Слова о полку Ігоревім», «Спогади про дитинство» і «Людина і море».

Відео дня

Журі симпозіуму - відомий український кераміст заслужений художник України Олександр Міловзоров, завідувачка сектором кераміки, старший науковий співробітник Національного музею українського народного декоративного мистецтва Ірина Бекетова, народний художник України Галина Мешкова, мистецтвознавець Тетяна Зіненко – вирішили не присуджувати Гран-прі.

Замість Гран-прі за серію робіт у всіх номінаціях журі вирішило посприяти проведенню в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва персональної виставки робіт художника Андрія Собяніна (Полтава).

Першу премію симпозіуму журі присудило роботі відомого київського художника, кераміста і галериста Марка Галенко «Спогади дитинства».

Друга премія - робота «Міфологія» Георгія Беро (Донецьк).

Третя премія – «Мета Марфі Зі», робота художника і скульптора Андрія Ільїнського.

«Симпозіум, який ми з братами вигадали 10 років тому як абсолютно творчий проект, утретє підтвердив, що мистецтво не знає меж і ділень. До нас, на схід України, приїжджають художники із Заходу, Центру, Півдня і Півночі, і одержують такий заряд енергії від роботи і спілкування один з одним саме в Слов`янську, якого їм, за їх же словами, вистачає на роки творчості. А значить, ми у котрий раз досягли своїх цілей. І продовжуватимемо свою культурну акцію, даючи натхнення вже маститим творцям, і допомагаючи вирости новим зіркам української кераміки», - відзначив Анатолій Левіт, один з організаторів симпозіуму.

«Симпозіум – це сильний поштовх для розвитку творчості, джерело вражень і ступінь, на якому вони починають свої нові роботи і формують плани на майбутнє», - вважає Ірина Бекетова, член журі, завідувачка сектором кераміки Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

«Для нас кожен симпозіум – це, перш за все, радість роботи з глиною і радість спілкування. Саме тут ми маємо можливість не тільки зустрітися, обмінятися враженнями і досвідом, але і постежити один за одним, черпати натхнення та ідеї для подальшої роботи», - говорить Лариса Антонова, учасниця і один з призерів нинішнього симпозіуму.

В рамках симпозіуму відбувся прес-тур за участю журналістів всеукраїнських і громадсько-політичних ЗМІ. В ході прес-тура представники ЗМІ мали можливість поспілкуватися з учасниками форуму і постежити за їх роботою, познайомитися з підприємствами, що випускають керамічну продукцію, – «Зевс Кераміка» і «Керамічні маси Донбасу», відвідати Дитячий оздоровчий центр для дітей сиріт «Смарагдове місто», де працює ще одна програма компанії – «Гончарні майстерні для дітей сиріт».

Організаторами заходу традиційно виступили ЗАТ «А/Т «Глини Донбасу», ЗАТ «Керамічні маси Донбасу», ЗАТ «Зевс – Кераміка» (м. Слов`янськ); співорганізаторами: Міністерство культури і туризму України, Національна спілка художників України, Національний музей українського народного декоративного мистецтва.

Кияни зможуть побачити роботи учасників Третього всеукраїнського симпозіуму художньої кераміки «УКРАЇНА СОБОРНА» в одній з Київських галерей влітку нинішнього року.

***ЗАТ «А/Т Глини Донбасу» почало роботу в 1995 році із видобутку і постачання пластичних білоопалювальних глин, які чудово зарекомендували себе у найбільших виробників керамічних виробів Західної і Східної Європи, США, на Близькому і Далекому Сході. На даний час підприємство спеціалізується не тільки на видобутку і постачаннях високоякісних глин, що залягають в Донецькій області, але і каоліну (родовища Вінницької області), а також на виробництві керамічних мас і композитів.

«Зевс Кераміка» - одна з небагатьох успішних компаній, що виготовляє керамічну плитку в Україні. Основне завдання «Зевс Кераміки» - створити якісний керамічний граніт Zeus Ceramica, що зберіг всі досягнення глиняного виробництва Італії та Іспанії, за українськими цінами, що компанія успішно реалізує.

«Керамічні Маси Донбасу» - створене в 2003 році підприємство є частиною групи SIEBELCO, світового лідера у видобутку, переробці і постачанні нерудних мінералів для керамічної і скляної промисловостей. Компанія пропонує своїм партнерам вдосконалений продукт, що розробляється з урахуванням вимог кожного замовника і особливостей його виробничого процесу, – готові керамічні маси.

Докладнішу інформацію про програму, учасників, організаторів дивіться на сайті Третього всеукраїнського симпозіуму художньої кераміки «УКРАЇНА СОБОРНА» http://week.clays.com.ua/

Контакти: тел.: 050-386-60-97, e-mail: weeklyclays@gmail.com