Київ. 16 червня. УНІАН. 19-20 червня в Києві відбудеться «Фестиваль україно-кримськотатарської традиційної культури «Козацький розгардіяш на «Мамаєвій Слободі».

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН директор козацького селища “Мамаєва Слобода”, голова оргкомітету фестивалю Костянтин ОЛІЙНИК.

“Ми цим фестивалем традиційної кримськотатарської та козацької української культури хочемо об’єднати нас. Це перший такий фестиваль ”,- сказав К.ОЛІЙНИК.

Відео дня

“Розгардіяш не є синонімом слова бедлам, розгардіяш - це козацька тактика ведення бою, коли козаки розрізненими групами вривалися в лави ворогів, роз’єднували ворога і супротивники не знали, де головний удар”, - додав він.

Голова мистецького департаменту ВМГО “ФРІ” Таміла ТАШЕВА повідомила, що на фестивалі кримськотатарську та українську середньовічну традиційну культуру представлятимуть виступи гуртів «Maqam»(«Маккам») та «Мерджан», «Хорея козацька» та «Рожаниця».

В рамках фестивалю традиційної україно-кримськотатарської культури відбудеться лицарський турнір за участі кінних каскадерських команд українських козаків та кримськотатарських вершників.

Також в рамках фестивалю буде проведена виставка відтворених «Обухівських» та «Козацьких» рушників із колекції «Мамаєвої Слободи», яка нараховує більш як 100 одиниць, а також персональні виставки та майстер-класи.

З боку кримськотатарських гостей традиційне декоративно-прикладне мистецтво буде представлене художниками з творчого об’єднання «Чатир-Даг».

В рамках фестивалю на майданчику біля вітряка в казанах на «живому вогні» готуватимуться традиційні страви кримськотатарської та української кухонь.

Також буде розгорнуто «Польовий табір» козацького куреня.

Перший день фестивалю завершиться «Вечорницями до третіх півнів» з веселою музикою і танцями обох народів.