Національний заповідник «Софія Київська», який останнім часом знаходиться у центрі уваги через тотальні забудови в охоронній зоні м. Києва, має всі шанси опинитися у центрі ще одного скандалу. На цей раз не через діяльність сторонніх організацій, а з власної вини.

Некомпетентність керівництва заповідника у справах збереження та вивчення Софійського собору як унікальної пам’ятки всесвітнього значення може призвести до поширення негативного іміджу української науки та держави в цілому.

По-перше, у соборі відбулося неузгоджене з відповідними державними органами відкриття саркофагу Ярослава Мудрого, що призвело до пошкодження витвору стародавнього мистецтва.

Відео дня

По-друге, повним ходом іде неконтрольована «реставрація» настінного живопису собору, яка може спричинити втрату автентичного стану пам’ятки.

Нарешті, має місце поширення через ЗМІ необґрунтованої та невизнаної науковою громадськістю версії про «1000-літній ювілей» Софійського собору, який начебто слід відзначати вже 2011 року.

Ми, українські науковці – історики, археологи, реставратори та мистецтвознавці – заявляємо про неприпустимість такого поводження з пам’яткою, яка є надбанням не лише української культури, а й історико-культурним об’єктом світового значення.

Уряд та громадськість повинні долучитися до публічного обговорення цієї проблеми. Адже історією цієї пам’ятки займаються науковці у багатьох країнах, і безапеляційна заява працівників заповідника «Софія Київська» може принести непоправну шкоду іміджу української науки.

На прес-конференції фахівці з історії Давньої Русі та археології Києва представлять компетентну думку щодо часу походження пам’ятки. Будуть унаочнені докази безпідставності заяв співробітників заповідника щодо побудови собору за князювання Володимира. Прилюдно буде доведено факт фальсифікування історичних даних на користь «нової хронології» Софії Київської та гаданого «піар-ювілею».

Попередні дискусії, які відбулися в українських та російських наукових колах з-поміж знавців археології та епіграфіки Давньої Русі, а також на спеціальному Круглому столі в Українському товаристві охорони пам’яток історії та культури (07.04.2010), спонукали до таких висновків:

· Писемні джерела з історії Софійського собору не дозволяють відносити побудову пам’ятки раніше часу правління Ярослава Мудрого;

· Архітектурні особливості собору та його фрескового живопису дозволяють датувати заснування пам’ятки виключно між 1017 та 1037 рр., а її завершення – в межах 1030-40-х рр.;

· Жодне з виявлених графіті на стінах собору не може вважатися безсумнівним історичним джерелом з хронології пам’ятки – як з огляду на стан їхньої збереженості, так і враховуючи розмаїття різночитань;

· Аргументація повстання собору за князя Володимира та датування заснування пам’ятки 1011 р., запропонована співробітниками заповідника «Софія-Київська», не витримує критики, є недоведеною та невизнаною науковою спільнотою,

· Відповідно ця аргументація не може бути підставою для офіційного перегляду дати побудови Софійського собору та, відповідно, святкування 1000-ліття Софії Київської у 2011 р. на державному рівні.

СПІКЕРИ:

Гліб Івакін, член-кор. НАН України, доктор історичних наук,

Інститут археології НАН України

Олексій Толочко, член-кор. НАН України, доктор історичних наук,

Інститут Історії України НАН України

Інна Дорофієнко, головний художник-реставратор,

корпорація «Укрреставрація»

Тимур Бобровський, кандидат історичних наук,

Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень МКТ України

Назар Козак, кандидат мистецтвознавства,

Львівський національний університет ім. Івана Франка, Інститут народознавства НАНУ

ДО УВАГИ ЖУРНАЛІСТІВ:

Детально суть проблеми «нової хронології» викладена у збірці статей:

Заснування Софійського собору в Києві: проблеми нових датувань. – Київ, 2010.

Збірка є доступною в електронному вигляді: на сайті Інституту історії НАН України: www.history.org.ua, а також на сайті НДІ пам’яткоохоронних досліджень МКТ України: www.spadshina.com.ua

Прес-конференція відбудеться 17 червня 2010 року о 11  год 30 хв. в інформагенстві УНІАН (вул.Хрещатик, 4).

Контакти: bobrovskij@ukr.net

Телефон: (044) 288-54-43, 097-970-64-16

Інститут історії НАН України

Інститут археології НАН України

Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень МКТ України