Київ. 10 червня. УНІАН. Третя солідарна модель економіки (Т-модель) має замінити в майбутньому застарілі державну, ринкову та інші діючі економічні системи і вивести людство на наступний ступінь стабільного розвитку.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН керівник групи авторів цієї системи Геннадій ТОЛСТИХ.

«Т-модель» економіки, зазначив він, заснована на побудові оптимальних взаємин між державою і суспільством, держслужбовцем і державою, владою та бізнесом, власником і найнятим робітником, громадянином і суспільством.

Відео дня

«Таким чином, «Т-модель» об`єднує бізнес, державу і суспільство (підприємця, чиновника і громадянина) для досягнення найвищого кінцевого результату щодо створення матеріальних благ і вводить справедливу, об`єктивну систему розподілу, спрямовану на підвищення добробуту людини при повазі гідності, свободи і рівності всіх людей», - зазначив Г.ТОЛСТИХ.

«Т-модель» включає систему введення оптимальних податків, що передбачає створення умов, коли їх вигідно платити, систему забезпечення якості, економічності, екологічності товарів, послуг, територій, систему оплати праці «Єдиний контракт», систему зайнятості, при якій вигідніше зайняти людину роботою, ніж платити допомогу, пенсійну систему.

Один з основних механізмів «Т-моделі» - гнучка, відрядно-групова, без верхньої межі, з участю в прибутках система оплати праці «Єдиний контракт», що забезпечує визначення розміру оплати залежно від особистого трудового внеску, кінцевого результату, престижу і стажу.

«Під «ЄК» розуміється не підписання групою людей (персоналом) одного документа, а єдиний кінцевий результат, як основа формування доходу всіх без винятку працівників у всіх сферах людської діяльності (зокрема бюджетної)», - зазначив Г.ТОЛСТИХ.

Розробники системи створили формулу, за допомогою якої можна розрахувати кінцеві результати для всіх без винятку працівників від робітника, інженера, менеджера до мера, губернатора, прем`єр-міністра і депутата.

«Приміром, кінцевими підсумками державних управлінців є сукупність соціально-економічних показників керованих (обслуговуваних) територій», - зазначив Г.ТОЛСТИХ.

Він також повідомив, що розроблена модель може бути корисна як в Україні, так і в Білорусі, Росії та інших країнах не тільки СНД, але й світу.

При цьому Г.ТОЛСТИХ висловив жаль, що ця модель, розроблена ще в 1986 році, не знаходить серйозної підтримки в державних і наукових установах України.