Київ. 9 червня. УНІАН. Громадські організації вимагають від Верховної Ради України не підтримувати у другому читанні проект Закону “Про порядок організації і проведення мирних заходів”.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив член Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини Володимир ЧЕМЕРИС.

“Я бачу, що зараз Партія регіонів готова підтримати (законопроект), тому що їм вигідний такий законопроект, який би по суті обмежував свободу зібрань. Це вигідно будь-якій владі. Зараз усе, що ми просимо, вимагаємо, вірніше, від Верховної Ради – не розглядати цей законопроект 17 червня, як заплановано”, - сказав В.ЧЕМЕРИС.

Відео дня

За його словами, з приводу положень цього законопроекту не відбулось дискусії у суспільстві. Крім того, документ не отримав позитивного схвалення Венеціанської комісії.

“Якщо владі дати можливість забороняти мітинги, влада буде їх забороняти”, - зазначив В.ЧЕМЕРИС.

Крім того, він повідомив, що у понеділок, 14 червня, коли проходитиме засідання Погоджувальної ради ВР, представники громадських організацій, які виступають проти цього законопроекту, проводитимуть акції протесту з вимогою від Верховної Ради на розглядати його. В.ЧЕМЕРИС сподівається, що ця акція буде всеукраїнською.

У свою чергу, голова всеукраїнської профспілки “Народна солідарність” Олексій КЛЯШТОРНИЙ повідомив, що його організація звернулась до Держсекретаря США Хіларі КЛІНТОН з листом, у якому повідомляється про те, що законопроект “Про порядок організації і проведення мирних заходів” містить положення, які створюють загрозу фактичній ліквідації прав, гарантованих Конституцією України.

У зверненні йдеться, за його словами, про норми, які «дозволяють місцевим органам влади за допомогою залежних від них судів забороняти проведення будь-яких публічних заходів, що висловлюють критичне ставлення до політики цих органів або центрального уряду».

“Ми аналогічні звернення направимо також до відповідних інституцій Європейського Союзу, Ради Європи та провідних європейських країн. Вочевидь, що на сьогоднішній момент лише міжнародна увага і міжнародний тиск можуть зупинити українську владу в особі, в першу чергу, Президента ЯНУКОВИЧА, який за визнанням самих провідних представників правлячої коаліції є єдиним центром влади в Україні. Отже, на сьогодні повністю від цієї людини залежить, чи буде прийнято законопроект №2450”, - сказав О.КЛЯШТОРНИЙ.

В.ЧЕМЕРИС зауважив, що у законопроекті, підготовленому до першого читання у парламенті, не було визначено конкретних термінів для подання заявки на проведення мітингів, а в нинішньому тексті законопроекту такий термін становить 4 дні. На думку В.ЧЕМЕРИСА, це дуже багато часу, треба реагувати набагато швидше. “Якби харків’яни подавали заявку за 4 дні, то там би за цей час вже весь парк повирубували”, - сказав він.

В.ЧЕМЕРИС також відзначив, що законопроектом значно ускладнюється процедура подання заявки на проведення мітингів, тобто особа, яка подає заявку на проведення мирного зібрання, має довести, що вона є громадянином України.