Київ. 8 червня. УНІАН. “5-й канал” і ТВі оскаржуватимуть рішення Київського окружного адміністративного суду щодо припинення ліцензії на частоти мовлення цих телеканалів.

Про це заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор “5 каналу” Іван АДАМЧУК та генеральний директор ТВі Микола КНЯЖИЦЬКИЙ.

“Рішення суду, прийняте сьогодні, не вступило в законну силу, і канал ТВі, безумовно, оскаржуватиме це рішення а суді. І сподіваємось на те, що все ж таки суди у нас будуть законними”, - сказав М.КНЯЖИЦЬКИЙ.

Відео дня

“Канал подаватиме апеляційну скаргу – це факт”, , - сказав І.АДАМЧУК.

При цьому він наголосив, що є “загроза знищення інформаційного каналу. Є тому кілька причин. Перша причина – це упереджене відношення, в першу чергу, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Для мене було величезним подивом дізнатися про те, що уповноважений представник Національної ради в суді визнав позов повністю”.

Як сказав І.АДАМЧУК, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зараз несформована і будь-яке її рішення на цей день є нелегітимним. Він повідомив, що в разі, якщо рішення суду вступить в дію, без “5-го каналу” залишаться 44 міста в Україні, зокрема, і Київ.

Крім того, М.КНЯЖИЦЬКИЙ повідомив, що в разі, якщо суд вищої інстанції підтвердить рішення Київського окружного адміністративного суду щодо ліцензій каналів, вони будуть звертатися до Європейського суду з прав людини.

“У нас, фактично, намагаються забрати всю мережу мовлення. Ми брали участь у конкурсі, з нашої точки зору, відкритому і справедливому, в умовах якого було сказано, що він створюється з метою демонополізації”, - зазначив М.КНЯЖИЦЬКИЙ.

Також він повідомив, що ТВі звертатиметься до власників каналу в зв`язку з цією ситуацією.

“Фактично, у нас іноземний капітал, тому ми будемо звертатися (до власників). Оскільки вони є люди демократичних поглядів, то ніхто не збирається відступати. Ми будемо відстоювати демократичні принципи, будемо робити все, щоб наш канал далі працював. Принаймні, у мене була розмова з власником, і він стояв саме на такій позиції”, - наголосив М.КНЯЖИЦЬКИЙ.

У свою чергу І.АДАМЧУК повідомив, що ще не мав розмови із власником “5-го каналу”.

“У нас ще не було зустрічі, він повертається з-за кордону тільки завтра, але те, що могли проговорити в телефонному режимі: абсолютно чітко зрозуміло, що будемо боротися до останнього”, - сказав І.АДАМЧУК.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 8 червня, суд задовольнив позов медіа-холдингу U.A.Inter Media Group до «5-го каналу» та ТВі. За словами члена спостережної ради «5-го каналу», народного депутата Юрія СТЕЦЯ, суд повністю задовольнив вимоги позивача та визнав недійсним рішення Нацради з питань телебачення та радіомовлення про надання частот «5-му каналу». «По факту - забрати ліцензію у «5 каналу» та телеканалу ТВі та інших телеканалів», - зазначив Ю.СТЕЦЬ.

Національна Рада України з питань телебачення і радіомовлення заявила, що виконає рішення суду у конфлікті між медіа-холдингом U.A.Inter Media Group та «5-м каналом» і каналом ТВi. В заяві з цього приводу зазначається, що конфліктна ситуація, яка виникла у зв’язку із січневим конкурсом на вільні частоти, триває вже півроку. “Для Національної ради обов’язковим буде виконання його рішення, бо вона завжди будувала свою діяльність на засадах законності, захисту та сприяння розвитку телерадіоорганізацій України”, - наголошується в повідомленні.

7 червня редакційна рада “5-го каналу” звернулася з відкритим листом до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, у якому просить захистити журналістів у ситуації з судом. На думку колективу, на процес впливає власник медіа-холдингу U.A. Inter Media Group - голова СБУ, член Вищої ради юстиції Валерій ХОРОШКОВСЬКИЙ.

Ця група оскаржувала рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 27 січня 2010 р. про виділення частот, що дісталися здебільшого каналу ТВі та “5 каналу”. Редакційна рада “5 каналу” вважає, що ситуація може призвести до втрати ліцензії. А отже, без роботи може опинитися півтисячний колектив, а Україна - підтвердити статус держави, в якій згортаються свободи.

Натомість В.ХОРОШКОВСЬКИЙ назвав “неправдивими” звинувачення працівників “5-го каналу” на свою адресу.