Київ. 4 червня. УНІАН. Рейтинг опозиційних політиків падає, оскільки вони зосередилися на геополітичних питаннях замість розв’язання соціально-економічних проблем.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Інституту Горшеніна Володимир ФЕСЕНКО, посилаючись на результати проведеного опитування.

Так, згідно з дослідженням, якби президентські вибори проходили найближчої неділі, більшість голосів українців - 46,9% - одержав би нинішній Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ. Друге місце посів би віце-прем`єр-міністр, лідер «Сильної України» Сергій ТІГІПКО, який набрав би 14,1% голосів. Замикає трійку лідерів Юлія ТИМОШЕНКО, за яку найближчої неділі проголосував би кожний десятий українець (9,7%). Далі йдуть Арсеній ЯЦЕНЮК (5,2%), Олег ТЯГНИБОК (2,3%), Анатолій ГРИЦЕНКО (1,8%) і Петро СИМОНЕНКО (1,2%). Менше одного відсотка голосів набрали б Володимир ЛИТВИН (0,7%) і Віктор ЮЩЕНКО (0,3%). За іншого кандидата голосували б на президентських виборах найближчої неділі 1,2% українських виборців, проти всіх голосували б 4,4%, а 5,4% - не голосували б взагалі. Важко відповісти на це запитання 6,8% громадян України.

Відео дня

Також, згідно з дослідженням, більше половини опитаних (53,3%) заявили про довіру прем`єр-міністру України Миколі АЗАРОВУ. З них відповідь «швидше довіряю» дали 27,1%, «повністю довіряю» - 26,2%. При цьому більше третини українців (37,9%) дотримуються протилежної точки зору. З них відповідь «повністю не довіряю» на запитання про довіру М.АЗАРОВУ дали 21,9%, «швидше не довіряю» - 16,0%. Важко відповісти на це запитання – 8,8% респондентів.

В.ФЕСЕНКО підкреслив, що падіння рейтингу опозиції можна пояснити іншими даними, одержаними в результаті опитування Інституту Горшеніна. За його словами, вони свідчать, що українців сьогодні більше цікавить економічна і соціальна стабільність у країні, ніж питання існування демократії і свободи слова.

Так, більше половини опитаних (54,6%) вважають, що, в першу чергу, Президент і уряд мають створити ефективну програму боротьби з економічною кризою. Далі серед пріоритетів влади, на думку українців, мають бути: соціальний захист населення (48,5%); виплата зарплат і пенсій (43,9%); розвиток промислових підприємств (43,6%); боротьба з корупцією (43,5%); проблеми охорони здоров`я (40,3%). Близько чверті респондентів назвали пріоритетними завданнями влади розв’язання проблем у таких сферах: освіта (28,2%); забезпечення поставок енергетичних ресурсів, природного газу (25,3%); відносини з Росією (24,6%); політична нестабільність (24,2%); боротьба зі злочинністю (23,6%). Кожний п`ятий українець вважає, що, насамперед, новій владі треба налагодити відносини з Європейським Союзом (20,1%), а 18,2% - опікуватися захистом свободи слова. Інші проблеми є пріоритетними для влади на думку 3,9% опитаних, а 4,2% - важко відповісти на це запитання.

«По-різному до цього можна ставитися, але це об`єктивно відбиває стан настроїв українських громадян», - відзначив В.ФЕСЕНКО.

Всеукраїнське соціологічне дослідження проводилося з 24 травня до 3 червня 2010 року Інститутом Горшеніна. Всього, згідно з всеукраїнською вибіркою, з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України, бути опитано 2 тис. респондентів у 160 населених пунктах України, які репрезентують доросле населення України віком від 18 років. Квотами у вибірці були: вік, стать, освіта і тип населеного пункту, в якому проживає респондент. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-2,2%.