Київ. 3 червня. УНІАН. Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і ділерів (ВААІД) має намір звернутися в Генеральну прокуратуру України в разі незниження Державним комітетом України з питань технічного регулювання і споживчої політики (Держспоживстандарт) тарифів на реєстрацію сертифікатів відповідності на автомобілі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН сказав президент ВААІД Станіслав ЩЕРБИНА.

За його словами, сьогодні жодна лабораторія в Україні не може кваліфіковано провести сертифікацію автомобілів в Україні, жодна лабораторія не має офіційної акредитації в Європейському Союзі.

Відео дня

«Ні у жодній країні Європі автодилер не займається сертифікацією автомобілів, цим займаються виробники», - додав він.

У свою чергу, як зазначив генеральний директор ВААІД Олег НАЗАРЕНКО, «починаючи з 21 травня паралізована система автоімпорту в Україні. Ми не можемо одержати сертифікати і не можемо розмитнити автомобілі».

При цьому він додав, що ВААІД вітає реакцію прем`єр-міністра Миколи АЗАРОВА на цю проблему, проте після заяви прем`єр-міністра ніяких дій з боку Держспоживстандарту не відбулося.

Зазначимо, що 2 червня ц.р. прем`єр-міністр М.АЗАРОВ сказав, що «у мене особисто глибоке обурення викликав випадок, коли вартість присвоєння номера в електронній базі даних Держспоживстандарту хочуть зробити на порядки вище, ніж вартість проведення випробування та оцінки відповідності, які проводять органи сертифікації. По-перше, це свавілля припинене: я вже підписав відповідне рішення. По-друге, попереджаю: кожна спроба запровадити подібні платні послуги, створити контори «Роги і копита» під крилом державних органів закінчиться тим, що не залишиться ні ріг, ні копит, ні керівників, ні крісел, а, можливо, й державних органів, які все одно не виконують покладені на них державою функції».

Як повідомляв УНІАН, 1 червня Держспоживстандарт заявив, що ціни на сертифікацію автомобілів підвищуватися не будуть. «Інформація про можливе підвищення в Україні вартості сертифікації автомобілів у 168 і більше разів не відповідає дійсності. Такі заяви в пресі можна пояснити лише бажанням когось дестабілізувати ситуацію як навколо роботи комітету, так і в окремих сегментах нашої економіки», - зазначив голова Держспоживстандарту Олег ПОВОЛОЦЬКИЙ.

Довідка УНІАН. Шляхом прийняття національного стандарту ДСТУ 3415-96 «Система сертифікації УкрСЕПРО. Реєстр системи», а також власних наказів, які не мають нормативного характеру, Держстандарт передав повноваження щодо ведення Реєстру державної системи сертифікації Державному підприємству «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації і якості» і запровадив систему проведення цим підприємством експертизи документів, поданих для реєстрації в системі сертифікації УкрСЕПРО на платній основі. ДП «УкрНДНЦ», користуючись наданими повноваженнями і своїм монопольним положенням, в травні цього року спробував підвищити тарифи на виконання окремих робіт з експертизи документів у 168 - 5000 разів. Приміром, експертиза сертифікату відповідності за один автомобіль коштуватиме замість 12 грн. – 2016 грн., вартість експертизи сертифікату серійної продукції з атестацією виробництва до 3-х років замість 12 грн. – 60 тис. грн., до 2-х років замість 12 грн. – 40 тис. грн., до 1-го року замість 12 грн. – 20 тис. грн.