Київ. 3 червня. УНІАН. Правозахисники закликають міністра внутрішній справ Анатолія МОГИЛЬОВА залишити в структурі відомства Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ.

Про це заявили колишні співробітники Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх Апарату міністра внутрішніх справ та активісти правозахисних організацій сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як повідомив колишній керівник Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС Олег МАРТИНЕНКО, у березні 2010 року новопризначений міністр внутрішніх справ А.МОГИЛЬОВ підписав наказ, яким фактично ліквідував цю структуру в системі свого апарату разом з посадами помічників міністра з прав людини в областях, що були запроваджені за ініціативи попереднього керівника відомства та правозахисних організацій України у 2008 році.

Відео дня

“Нове керівництво МВС вирішило, що поки що ця інституція, яка працює за рахунок бюджету відомства, не потрібна”, - зауважив він.

За словами колишнього радника міністра внутрішніх справ з прав людини і гендерних питань Катерини ЛЕВЧЕНКО, зазначене Управлення використовувало усі можливі інструменти співпраці з громадськими організаціями з метою розвитку громадського контролю за діяльністю органів внутрішніх справ.

“Така взаємодія була ефективною для викриття злочинів з боку співробітників МВС: катувань, нелюдського поводження із затриманими та інших випадків порушень прав людини. Ліквідація Управління моніторингу дотримання прав людини однозначно вплине на якість роботи міністерства у цій сфері, оскільки мають бути звільнені висококваліфіковані співробітники, втратяться напрацьовані контакти з громадськими та міжнародними організаціями”, - заявила вона.

Як підкреслила К.ЛЕВЧЕНКО, такий розвиток подій здійснюється, не зважаючи на заклики громадських та міжнародних організацій залишити цю структуру, а також побажання Президента України не заощаджувати на правах людини.

У свою чергу співголова Харківської правозахисної групи Євген ЗАХАРОВ заявив, що вже фактично звільнені співробітники Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ продовжуватимуть свою діяльність щодо викриття порушень прав людини з боку МВС та захисту жертв таких протиправних випадків.