Київ. 26 травня. УНІАН. Ряд журналістів у Києві виступили проти суспільного руху «Стоп цензурі!».

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили головний редактор українського інформаційно-аналітичного ресурсу «Однако» Семен УРАЛОВ, журналіст Артем ГОРЯЧКІН, медіаексперт Володимир ПЕТРОВ і керівник інформагентства «Відеоньюс» Олег КАРПИНЕЦЬ.

Зокрема В.ПЕТРОВ називає метою їхнього виступу - боротьбу із замовленими матеріалами в ЗМІ. Свою позицію В.ПЕТРОВ пояснив так: «Ми стаємо свідками спекуляції державного масштабу, коли журналісти, прикриваючись досить пафосними і відпрацьованими прапорами, розповідають про те, що на них тиснуть. Можливо, є елемент дарування, можливо, є редакційна політика, але давайте не перетворювати це все на балаган».

Відео дня

На його думку, «біля керма» таких організацій як «Стоп цензурі!» стоять люди, які, насамперед, захищають власні інтереси.

В.ПЕТРОВ вважає необхідним, щоб покоління журналістів «епохи Президента Віктора ЮЩЕНКА» пішло, як це зробили журналісти «епохи Леоніда КУЧМИ», звільнивши місце «молодим журналістам». За його словами, в 2004 році пішли журналісти Дмитро ДЖАНГІРОВ (сьогодні директор ТРК «Київ» - УНІАН) і В’ячеслав ПІХОВШЕК (сьогодні співробітничає з газетою «Левый берег» - УНІАН).

У свою чергу, керівник ІА «Відеоньюс» О.КАРПИНЕЦЬ висловив думку, що цензура в Україні існувала і під час правління В.ЮЩЕНКА і екс-прем`єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО.

«Пізно товариші спохопилися. Хіба не було такої ситуації при Президенті ЮЩЕНКУ і прем`єрі ТИМОШЕНКО?», - сказав О.КАРПИНЕЦЬ, пригадавши при цьому телесюжет про кошеня, дароване В.ЮЩЕНКУ, і телесюжети, пов`язані з фразою Ю.ТИМОШЕНКО «Пропало все».

Також учасники прес-конференції заявили, що мають намір оприлюднити вартість замовлених матеріалів у ЗМІ, але при цьому не збираються створювати ніяку організацію.

За словами учасників прес-конференції, у них немає мети «створювати фіктивну суть». «Всі, хто поділяють наші погляди, можуть анонімно до нас приєднатися. Це цехова організація. Ми - кореші», - пояснив він.

При цьому В.ПЕТРОВ повідомив, що в прес-конференції мав узяти участь В.ПІХОВШЕК, проте він не зміг цього зробити. «Він сказав, що всією душею з нами і готовий говорити про це, але не виходить у нього. Я запитав, чи можу я сказати, що він не зміг прийти – він сказав: «Звичайно, ви можете сказати, що я цілком і повністю поділяю вашу позицію, і була б можливість - я б сидів поряд», - передав слова В.ПІХОВШЕКА В.ПЕТРОВ.

Як повідомляв УНІАН, суспільний рух “Стоп цензурі!” - це ініціатива українських журналістів і медійних громадських організацій з відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, перешкоджанню професійної діяльності журналістів і порушенню професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Як зазначають організатори, рух “Стоп цензурі!” є реакцією на ряд подій, які дозволяють затверджувати про посилення тиску і спробі запровадити цензуру в українських мас-медіа. Активісти руху заявляють, що “Стоп цензурі!” не є політичною ініціативою і не підтримує і не підтримується жодною з політичних сил.

Інформаційно-аналітичний ресурс «Однако», головним редактором якого є С.УРАЛОВ, пов`язаний з російським тележурналістом Михайлом ЛЕОНТЬЄВИМ. Журналіст А.ГОРЯЧКІН є заступником головного редактора газети «Левый берег». За даними «Телекритики», В.ПЕТРОВ «відомий інтернет-співтовариству як керівник інтернет-кампанії екс-кандидата в президенти України Арсенія ЯЦЕНЮКА і адміністратор його блогу. Також, за словами народного депутата Сергія ТЕРЬОХІНА, саме через блог В.ПЕТРОВА відбулося вкидання в медіа інформації про педофільський скандал в «Артеку».