Київ. 20 травня. УНІАН. Депутат Київської міської ради Олександр ПАБАТ заявляє про намагання органів влади Броварського району забрати в столиці 200 га землі, яка включає зокрема заповідне та історичне місце – острів Муромець (неподалік від Московського мосту).

Про це О.ПАБАТ сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як повідомив депутат, одностороннім рішенням Броварської райдержадміністрації та районних органів Держкомзему частина території Києва відійшла до Броварського району та роздана у власність близько 100 особам, причому не місцевим жителям, а громадянам з різних регіонів України, для ведення особистого сільського господарства.

Відео дня

При цьому О.ПАБАТ заявив, що землі, про які йде мова, і в тому числі о.Муромець завжди належали київській громаді. За його словами, о.Муромець та Труханів острів, на яких здавна селилися рибалки, перейшов у власність міста ще в кінці XVII століття.

За його даними, територія острова перебуває вже досить тривалий час в оренді сільськогосподарського товариства “Нова Україна” згідно з офіційним договором оренди з Київрадою і це рішення не було скасовано. На острові зараз луги, затоки, гаї тощо.

О.ПАБАТ також звернув увагу, що територія острова, яка належить до земель водного фонду, за законом не може бути передана у приватну власність і на ній не можна здійснювати житлову забудову. Він також повідомив про ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 30 березня у справі за позовом до Броварської РДА, яка забороняє будь-які дії стосовно цієї території.

“Але 31 березня вже були видані людям акти”, - наголосив депутат. На його переконання, оборудка має “всі ознаки кримінальної рейдерської схеми”.

“Хіба там хтось буде вести особисте сільське господарство? Звичайно, там буквально через тиждень чи два буде створений гідронамив, ця територія буде розпайована як котеджне містечко і ми її втратимо назавжди”, - заявив О.ПАБАТ.

За інформацією депутата, землевпорядна документація на ці 200 га в Броварській РДА була складена та затверджена протягом лютого-березня ц.р. і 31 березня люди вже отримали державні акти на право власності. Тобто, за його словами, все відбувалось дуже швидко. На його переконання, це неможливо було б зробити без курирування Держкомзему.

Більш того, як стверджує О.ПАБАТ, в документації відсутні окремі обов’язкові висновки держекспертизи, що є кричущим порушенням законодавства.

Депутат повідомив, що підготував запит, який буде оголошено в Київраді на сесії 27 травня, яким звертається до Київзему і до профільної комісії з питань містобудування і землекористування з проханням дати належну оцінку ситуації. При цьому О.ПАБАТ наголосив, що вважає такі дії обласних чиновників лише “першим каменем” у бік столиці: “Спочатку Броварська РДА краде у нас острів Муромець, а далі можуть піти і Святошинські, і Оболонські, і всі інші землі, які сьогодні є на межі міста Києва і області”.

Депутат наголосив, що вимагатиме, щоб київська міська влада звернулася до суду з позовом про те, що в неї “вкрали цю землю, не маючи на те підстав”.

“Ми повинні зробити все, щоб ця земля була повернута, ні в якому разі вона не була розпайована, роздана якимсь приїжджим і не була перетворена на намивне котеджне містечко. Таких уже земель, на жаль, а нас в Києві вистачає”, - наголосив О.ПАБАТ.

Він не виключив і організацію заходів громадської непокори за участю киян, представників громадських та екологічних організацій з метою не допустити втрати цінних земель столиці.