Київ. 19 травня. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» має намір створити Єдиний незалежний реєстр інвестиційної нерухомості.

Про це повідомив президент ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Олексій ГОНЧАРУК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, мета створення такого реєстру полягає в тому, щоб інвестори під час придбання нерухомості в об`єктах, що споруджуються, мали інформацію про те, чи існують права третіх осіб на цю нерухомість або обтяження іпотекою.

Відео дня

За словами О.ГОНЧАРУКА, на сьогодні в базі асоціації налічується близько 10 тис. об`єктів (квартир, офісних приміщень).

Він пояснив, що інвестори добровільно надають дані про свої об`єкти, які потім заносяться до реєстру. База даних об`єктів знаходиться на захищеному сервері асоціації, доступ до неї інвестор може отримати через інтернет-портал асоціації.

О.ГОНЧАРУК також зазначив, що асоціація звернулася до забудовників з пропозицією про участь у формуванні реєстру. При цьому організація звернулася до Міністерства регіонального розвитку та будівництва з вимогою запровадити механізм обов`язкової державної реєстрації інвестиційних договорів.

Серед пропозицій асоціації щодо вирішення проблем у будівельній галузі, переданих до Мінрегіонбуду, - внесення змін до законів, що регулюють сферу будівництва житла, з метою захисту прав приватних інвесторів; організація моніторингу цільового використання бюджетних коштів, що спрямовуються на будівництво житла, із залученням громадських організацій; ухвалення національної програми добудови будинків, на яких припинено або призупинено будівництво через будівельні афери.

У свою чергу, голова правління Асоціації інвесторів будівництва житлового будинку Валерій БИКОВЕЦЬ зазначив, що на сьогодні у чинному законодавстві України не передбачено ніякої відповідальності забудовників за несвоєчасну здачу будинку в експлуатацію. «Зараз люди заплатили гроші - і залишилися на вулиці. Якщо держава видає ліцензію на будівництво компаніям, які не виконують узяті на себе зобов`язання, вона повинна нести відповідальність за дії таких забудовників », - вважає він.

За даними Асоціації допомоги постраждалим інвесторам, в Україні з 2003 по 2008 рік близько 3 млн. осіб вклали кошти у придбання квартир на первинному ринку нерухомості. На сьогодні близько 40% цих людей не отримали житла, а ще 20% отримали не те, за що заплатили. Таким чином, 1,2-1,5 млн. осіб, що вклали кошти в будівництво, залишилися без коштів і житла.