Київ. 18 травня. УНІАН. Жителі Коцюбинського ініціюють проведення референдуму про надання селищу статусу міста обласного підпорядкування.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова соціальної ініціативи “Рідне Коцюбинське”, депутат Коцюбинської селищної ради Володимир ЖАРКОВ, 15 травня вже було проведено збори територіальної громади селища, яка звернулась до селищної ради із заявою про початок процедури референдуму та обрала ініціативну групу для збору підписів.

За словами В.ЖАРКОВА, на сьогодні Коцюбинське територіально відноситься до Ірпеня. Це відношення він вважає дуже неефективним та незручним для жителів Коцюбинського. В той же час, як повідомив депутат селищної ради, вже є інформація, що напрацьована Концепція Генерального плану розвитку Києва на період до 2025 р. передбачає розбудову столиці в районі смт Коцюбинське.

Відео дня

Депутат наголосив, що таке підпорядкування селища призведе до погіршення рівня життя жителів Коцюбинського і ліквідації самобутності місцевої природи.

“Якщо ми відносимось до Києва, то губимось в його районах. Коцюбинське як населений пункт перестає існувати, природа руйнується, а ви знаєте, що Коцюбинське розташоване в мальовничому місці, рішення приймаються в КМДА і виходячи з Києва ми бачимо, що інфраструктура навіть центральних районів бажає кращих, більших вкладень, але їх нема... Ми бачимо на прикладі спальних районів – Троєщини, Новобіличів, на що може перетворитись наше містечко”, - заявив В.ЖАРКОВ.

Він наголосив на позиції ініціативи – реорганізація місцевого управління шляхом надання місцевим громадам більших повноважень, але під жорстким контролем обласної адміністрації та Адміністрації Президента. Як позитивний приклад такої реорганізації В.ЖАРКОВ назвав Бучу, Вишневе, які отримали відповідний статус міст обласного підпорядкування.

“Ми хочемо зробити таке саме мальовниче містечко з нашого рідного селища”, - наголосив він.

В той же час він висловив занепокоєння щодо майбутнього Коцюбинського при можливому підпорядкуванні Києву: “Я знаю політику мера ЧЕРНОВЕЦЬКОГО. Тому передбачити не важко, що очікує наше селище”.

Присутня на прес-конференції голова секретаріату соцініціативи “Рідне Коцюбинське” Наталія ДРАГАН зі свого боку заявила, що селище зараз віднесено до так званої 4-ї зони і його мешканці мають відповідні пільги, які будуть втрачені в разі приєднання до Києва.

Представник територіальної громади Коцюбинського, голова правління ОСББ “Парком” Сергій БЄЛОВ впевнений, що таке підпорядкування призведе до підвищення нині існуючих в селищі тарифів на житлово-комунальні послуги, тобто їх встановлять на рівні столиці. А це в свою чергу негативно відобразиться як на рівні життя жителів Коцюбинського, так і на його подальшому розвитку та благоустрої.

В.ЖАРКОВ наголосив на необхідності надання Коцюбинському статусу міста обласного підпорядкування, адже, за його словами, селище отримає можливість формувати повноцінний міський бюджет та активно розбудовувати інфраструктуру, що дозволить знизити ціни на оплату теплопостачання, оскільки між селищем та НАК “Нафтогаз” є пряма й взаємовигідна співпраця.

Депутат наголосив, що жителі селища мають висловити бачення ролі свого населеного пункту і разом із Київською обласною держадміністрацією робити випереджувальні кроки щодо розбудови селища та адміністративного підпорядкування.

На сьогодні, за словами В.ЖАРКОВА, питання Коцюбинського розглядається в Київській облраді, але повільно.

“Ми звертаємось до губернатора Анатолія ПРИСЯЖНЮКА, до народних депутатів щодо підтримання нашої ініціативи”, - додав депутат.