Київ. 14 травня. УНІАН. Родичі й колеги засудженого в Туреччині до 30 років позбавлення волі українського програміста Максима ЯСТРЕМСЬКОГО просять Міністерство закордонних справ України сприяти поверненню його на батьківщину для відбування покарання.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили брат Максима – Руслан ЯСТРЕМСЬКИЙ, лідер "Інтернет партії" Дмитро ГОЛУБОВ і лідер партії "Інформаційна Україна" Андрій КОЛОДЮК.

"У березні цього року Міністерство юстиції України за заявою Максима підготувало й направило запит на підставі Конвенції 1983 року про передачу засуджених осіб Міністерству юстиції Туреччини з проханням про передачу його в Україну для подальшого відбування покарання. Але 4 травня прийшла офіційна відмова", – сказав Р.ЯСТРЕМСЬКИЙ.

Відео дня

За його словами, Максим відбуває покарання за хибним звинуваченням. "Максима було затримано в липні 2007 року в Туреччині, де він перебував на відпочинку з друзями. Йому було висунуто звинувачення в хакерстве й привласненні грошових коштів клієнтів турецьких банків. При цьому головним доказом став ноутбук, нібито знайдений у номері Максима. Операційна система, встановлена на цьому ноутбуку, була на івриті, яким Максим не володіє", - зазначив брат українського програміста, який відбуває покарання в турецькій в`язниці.

Р.ЯСТРЕМСЬКИЙ також повідомив, що відповідно до турецьких законів, максимальний термін покарання за статтею звинувачення Максима становить 3 роки. "Проте термін ув`язнення було збільшено в 12 разів на вимогу банків, які виступили позивачами у цій справі", - пояснив він.

Брат програміста також повідомив, що наразі у Максима критичний стан здоров`я, пов`язаний із вродженим захворюванням серця.

"Я вимагаю від міністра закордонних справ Костянтина ГРИЩЕНКА добитися передачі Максима ЯСТРЕМСЬКОГО на батьківщину. Держава повинна захищати своїх громадян за кордоном і вживати найжорсткіших заходів як по відношенню до Туреччини, так і до громадян цієї країни, які перебувають на українській території", - заявив Д.ГОЛУБОВ.

На думку А.КОЛОДЮКА, в такій ситуації може опинитися будь-який український програміст, який підтримує програмне забезпечення зарубіжної компанії. "Всьому суспільству потрібно об`єднатися на захист наших програмістів і використовувати всі методи для того, щоб у світі знали про Україну не як про країну хакерів, а про країну висококласних програмістів і сектор високих технологій", - вважає лідер партії "Інформаційна Україна".