Компанія СКМ представила результати проекту «Рейтинг національних вузів «Компас – 2010»

Проект «Рейтинг українських вузів «Компас - 2010», ініційований Компанією СКМ за підтримки Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». Медіа-партнер проекту — щоденна газета «Сегодня», інформаційний партнер - Інтернет-портал tochka.net.

Результати Рейтингу вузів «Компас - 2010» будуть опубліковані 14 травня 2010 року в газеті «Сегодня» і на офіційному сайті проекту - www.yourcompass.org.

Відео дня

Проект «Рейтинг вузів «Компас» реалізується Компанією СКМ в рамках програми «Сучасна освіта», яка є невід`ємною частиною корпоративної соціальної відповідальності Групи СКМ. «Компас – 2010» став третім щорічним рейтингом (пілотний проект вийшов в 2008 році) з бюджетом близько 140 тис. доларів США.

«Наш рейтинг – це справжній навігатор по українських ВНЗ. Ми сподіваємося, що третій випуск «Компаса», який несе ще більше корисної інформації, допоможе випускникам зразка 2010 року зробити усвідомлений вибір вищого навчального закладу. Працедавці ж зможуть побачити, випускники яких вузів більшою мірою одержали необхідні знання і навички», - прокоментувала вихід третього «Компаса» Наталія Ємченко, директор СКМ із зв`язків з громадськістю і комунікаціях.

Результатом дослідження став загальнонаціональний рейтинг, а також 5 галузевих і 4 регіональних рейтинги.

Лідерами національного рейтингу стали вузи Києва, Донецька і Львова.

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» зайняв 1-е місце в 2010, як і в 2009 році;

Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченко - 2-е місце (у 2009 році - 1-е місце);

Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана - 3-е місце (у 2009 році - 3-е місце);

Національний університет «Києво-Могилянська академія» - 4-е місце (у 2009 році - 2-е місце);

Донецький національний технічний університет - 5-е місце (у 2009 році - 3-е місце);

Національний університет «Львівська політехніка» - в 2010 році – не увійшов до п`ятірки (у 2009 році - 4-е місце);

Київський національний університет будівництва і архітектури - в 2010 році – не увійшов до п`ятірки (у 2009 році - 5-е місце).

Як і торік, проект «Компас - 2010» був реалізований за підтримки провідних експертів Академії педагогічних наук України, Міністерства освіти і науки України, Дослідницького центру «БЕСТ», а також Фонду «Ефективне управління». Склав рейтинг Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

«Компас-2010» не тільки оцінює результати, досягнуті на сьогоднішній день, – він покликаний сприяти швидкій інтеграції українських вузів, а значить і української освіти в міжнародний освітній простір. Тому було ухвалено рішення підсилити склад Експертної ради «Компаса», запросивши в нього провідних українських і зарубіжних фахівців у області освіти.

У 2010 році до складу Експертної ради «Компаса» увійшли:

Вальдемар Сивінські, віце-президент IREG, засновник і президент польського освітнього фонду «Перспективи»;

Зоя Зайцева, директор з маркетингу країн Центральної і Східної Європи QS (Великої Британія), що є інформаційною платформою в галузі освіти і розвитку кар`єри і видає щорічний рейтинг QS World University Rankings;

Леся Оробець, народний депутат України, глава підкомітету з питань базового утворення Комітету з питань науки і утворення Верховної Ради України.

«Висока оцінка, одержана «Компасом – 2008» і «Компасом – 2009», підтвердила актуальність і корисність рейтингу для всіх зацікавлених сторін. Тому ми ухвалили рішення продовжувати реалізацію проекту. Більше того, ми поставили перед собою завдання зробити рейтинг ще якіснішим. Цим і пояснюється необхідність розширення Експертної ради проекту, - пояснила Наталія Кривуліна, керівник проекту «Компас», менеджер за проектами Компанії СКМ. – Крім того, «Компас – 2010» містить порівняння торішніх позицій ВНЗ-учасників проекту з позиціями цього року. Така інформація дозволяє побачити, які університети динамічно розвиваються і покращують якість освіти».

Методологія рейтингу «Компас – 2010» залишилася незмінною, і враховує інформацію, одержану в результаті комплексних соціологічних досліджень. Традиційно дослідження оцінює ступінь відповідності послуг у сфері освіти вимогам ринку праці, а також – загальну оцінку ВНЗ такими цільовими аудиторіями, як працедавці (представники крупного і середнього бізнесу), випускники (випускники українських вузів 2004-2009 рр.), працедавці - експерти (представники підприємств, в діяльності яких беруть участь фахівці позначених напрямів). Всього в ході дослідження було опитано 1350 працедавців і 1150 випускників українських ВНЗ. Учасниками рейтингу вузів «Компас – 2010» стали 234 українських вищих навчальних закладів 3-4 рівнів акредитації, що готують бакалаврів, фахівців і магістрів по п`яти напрямах, найбільш затребуваним реальним сектором економіки: бізнес/економічні спеціальності, юриспруденція, інженерні/технічні спеціальності, інформаційні технології (IT), архітектура/будівництво.

Повні версії рейтингів «Компас – 2008» і «Компас – 2009», а також інформація про використану методологію і про сам продукт доступні на офіційному сайті проекту «Компас» - www.yourcompass.org.

*** Компанія СКМ – професійний інвестор, який володіє і управляє активами в гірничо-металургійній, енергетичній, телекомунікаційній, банківській, страховій, медійній галузях, а також у сфері ритейла і нерухомості.

У Групу СКМ входять компанії “Метінвест Холдинг”, ДТЕК, телекомунікаційна група Vega, “Сегодня Мультимедіа”, ТРК “Україна”, ЕСТА Холдинг, “Український Рітейл” та інші.

100% акцій ЗАО «СКМ» належать Рінату Ахметову.

Благодійний фонд «Розвиток України» - неприбуткова організація, заснована 15 липня 2005 року.

Місія Фонду – створювати фундамент для успішного і стійкого розвитку українського суспільства, інвестуючи в утворення майбутніх поколінь, здоров`я нації, збереження і розвиток української культури.

Напрями діяльності Фонду: сучасна освіта, здоров`я нації, культурне надбання, адресна допомога.

Президент Благодійного фонду «Розвиток України» - Рінат Леонідович Ахметов.

Рейтинг українських вищих навчальних закладів за рівнем задоволеності освітою «Компас» – проект, ініційований і профінансований Компанією СКМ за підтримки БФ Ріната Ахметова «Розвиток України». Проект націлений на вирішення однієї з найбільш гострих проблем системи вищої освіти в Україні – проблеми відсутності інформації щодо об`єктивної оцінки ефективності української системи освіти з позиції її безпосередніх користувачів (абітурієнтів, їх батьків, студентів, випускників), громадськості і потенційних інвесторів – працедавців.

В ході дослідження були опитані представники всіх цільових аудиторій рейтингу – працедавці, випускники ВНЗ – учасників рейтингу і експерти. Зокрема, при складанні «Компаса – 2010» були враховані думки представників 990 компаній–працедавців (HR-менеджерів і керівників) і 1149 випускників. Крім того, в рамках підготовки проекту була проведена глибока робота з експертним співтовариством. Так, були опитані представники провідних компаній, діяльність яких вимагає постійного залучення фахівців певної кваліфікації. В цілому, участь в опитуванні взяли представники 363 компаній.

Дослідження проводилися КМІСом у березні-квітні 2010 року на всій території України. В порівнянні з проектом «Компас – 2010», розширилася Експертна рада, що зробило рейтинг якіснішим і достовірнішим.

Прес-служба Компанії СКМ

тіл: +38 062 381-50-37

факс: +38 062 381-50-55

press@scm.com.ua