Київ. 12 травня, УНІАН. Комітет виборців України та міський голова Ковеля у Волинській області ініціюють проведення громадського формування списку кандидатів у міську раду Ковеля.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН голова правління КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО.

Він зазначив, що на сьогодні більшість депутатів прийшли в парламент за закритими списками і шукають прийнятні для себе способи зберегти у законодавстві про місцеві вибори елементи закритої пропорційної виборчої системи. За словами О.ЧЕРНЕНКА, більшість фракцій представляють партії лідерського типу, тому можна очікувати, що на імені і авторитеті свого лідера вони знову захочуть здобувати місця у місцевих радах. Голова правління КВУ зазначив, що ініціатива створити прецедент, коли на формування списку кандидатів впливає громада, виникла у міського голови міста Ковель Сергія КОШАРУКА.

Відео дня

“Ця ініціатива знайшла відгук у КВУ. Виборці повинні мати вплив на процес формування списків”, - підкреслив О.ЧЕРНЕНКО, додавши, що таку ініціативу КВУ намагався впровадити вже давно.

Він також повідомив, що КВУ виступає гарантом відкритості і прозорості громадського формування списку, а також сприятиме інформаційній підтримці цієї ініціативи. “Якщо це вдасться, то КВУ зі свого боку буде намагатися пропонувати її всім міським головам, територіальним громадам як показник того, що громада може впливати на політиків, хоча закони для громади пишуть політики”, - додав О.ЧЕРНЕНКО.

У свою чергу мер Ковеля С.КОШАРУК повідомив, що в місті виникла ідея створити відкритий блок і повною мірою включити громадськість у формування виборчого списку. “Ми пропонуємо обійти закриті сприски, надаючи альтернативний варіант”, - сказав він. С.КОШАРУК уточнив, що за результатами кількох етапів опитувань громадської думки, тривалого публічного обговорення кандидатів та підсумкового громадського голосування (праймеріз) виборцями буде сформовано остаточний список кандидатів відкритого блоку.

Він також повідомив, що шляхом експертного опитування в Ковелі складено перелік авторитетних в місті людей, які здатні сформувати у міській раді фахову команду однодумців.