Міжнародна громадськість закликає уряд і судові органи Киргизії негайно звільнити з-під варти відомого журналіста, громадянина Великої Британії Вугара ХАЛІЛОВА, затриманого в Бішкеку 12-го квітня.

Про це йдеться в он лайн-петиції http://www.PetitionOnline.com/a2c3d45/  http://www.PetitionOnline.com/a2c3d45/ до Уряду Киргизії, Уряду Сполученого Королівства, Європейського Союзу.

Громадськість також закликає уряд Великої Британії і Європейський Союз до рішучих дій із захисту прав В.ХАЛІЛОВА і до пошуку шляхів якнайшвидшого звільнення його з-під варти.

Відео дня

Автори петиції просять ЄС діяти згідно з висновком засідання Ради Міністрів Європейського Союзу 26-го квітня, де було відзначено: «Рада підкреслює важливість якнайшвидшого відновлення порядку в Киргизії під керівництвом демократичного уряду, який повністю поважатиме верховенство закону і права людини. Рада Міністрів ЄС закликає тимчасовий уряд виконувати всі міжнародні обов`язки і дотримуватися зобов`язань Киргизії в цій сфері».

Як підкреслюється в петиції, за свою багаторічну кар`єру журналіста, який пропрацював більше 20-ти років на радіостанціях Бі-Бі-Сі і «Свободи», В.ХАЛІЛОВ боровся саме за ці принципи, а зараз він став об`єктом нападок всього лише через політичні зв`язки деяких клієнтів PR-агентства, яке він створив в 2009 році. «І мета цього переслідування – обмежити його спілкування з журналістами», - наголошується в документі.

Міжнародна громадськість вважає, що Велика Британія і Європейський Союз повинні розглядати прихильність Киргизії цим принципам як основну передумову для визнання Киргизії повноправним членом міжнародного співтовариства.