Київ. 29 квітня. УНІАН. Українська республіканська партія “Собор” може об’єднатися із “Фронтом змін”, “Порою” та регіональними структурами Руху.

Про це повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН народний депутат від НУ-НС, лідер УРП “Собор” Анатолій МАТВІЄНКО.

За його словами, “утворення єдиної партії - це питання ідеологічне”. “Є певна логіка розмов із “Фронтом змін”, з “Порою” і з якимись регіональними структурами від вчорашнього Руху”. Як сказав А.МАТВІЄНКО, поки що ця ідея перебуває на стадії обговорення.

Відео дня

Він нагадав, що на сьогодні УРП “Собор” “долучилась до проекту “Уряд змін” (проект, ініційований Арсенієм ЯЦЕНЮКОМ - УНІАН). А.МАТВІЄНКО закликав “усіх патріотів єднатися, у тому числі у більш потужну національно-демократичну партію”.

А.МАТВІЄНКО наголосив, що очолювана ним партія виступає за координацію зусиль усіх опозиційних політичних сил для ведення протестної роботи. Водночас він зауважив: “Ми виступаємо проти того, щоб хтось хотів монополізувати це об’єднання”. “Зараз іде боротьба за монополізацію. Юлія Володимирівна (ТИМОШЕНКО) хоче попри усе монополізувати протестні сили. Для чого? Для того, щоб Юлію Володимирівну винести до влади. Мені це не цікаво”, - наголосив лідер УРП “Собор”.

На його думку, Ю.ТИМОШЕНКО “є лівоцентристською по своїй ідеології”. “Чому ідеологія консервативно-національної демократії має сьогодні стати під прапори Юлії Володимирівни?” – запитав А.МАТВІЄНКО і закликав усі опозиційні сили координувати свої дії.

Лідер УРП “Собор”, говорячи про ініціативи Ю.ТИМОШЕНКО щодо необхідності проведення позачергових парламентських виборів, зазначив, що не виключає такого розвитку подій. При цьому, за його словами, у його партії з даного питання дискусії не було.

За словами А.МАТВІЄНКА, опозиція “має використати всі можливі варіанти, які дадуть можливість перезавантажити абсурд, який чиниться у Верховній Раді України”.

Він не виключив можливості проведення дострокових парламентських виборів. А МАТВІЄНКО вважає: “Ми маємо або змусити їх рахуватися з тим, що є Конституція і що є національний інтерес і що він має диктувати умови поведінки, або дійсно йти на радикальні дії, включаючи і дочасні вибори”.

А.МАТВІЄНКО нагадав, що у ці дні УРП “Собор” відзначає 20-річчя свого створення (29-30 квітня 1990 року у Києві пройшов установчий з’їзд партії). За його словами, партія “завжди докладала зусиль для консолідації національно-демократичних сил” і головним свої пріоритетом вважала “національний інтерес”.

У свою чергу перший заступник голови УРП “Собор” Микола ЯКОВИНА зауважив, що УРП “Собор” залишається парламентською партією, і “боротимемось за принципи, за ті ідеали, котрі ми так вистраждали, котрі втілювали і 20 років тому”.

За словами члена Центрального проводу партії Ольги КОБЕЦЬ, УРП “Собор” єдина, по суті, в Україні партія ідеологічного типу, яка “зберегла свою чистоту і змогла залишитися у політикумі як партія, яка знає, чого вона хоче і має свої структури в регіонах”. Вона піддала гострій критиці дії нинішньої влади, зокрема, у сфері відносин з Росією, які не базуються на рівності.

Член Центрального проводу УРП “Собор” Сергій КОМІСАРЕНКО наголосив, що партія “багато уваги приділяє розвитку української культури”.