Київ. 28 квітня. УНІАН. Профспілка працівників будівництва і промисловості будматеріалів України просить включити його представників до складу комісії з розслідування загибелі одного працівника і травмування ще одного на реконструкції НСК «Олімпійський».

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова центрального комітету Профспілки працівників будівництва і промисловості будматеріалів України Василь АНДРЕЄВ.

«Профспілка будівельників України наполягає на відкритому і публічному розслідуванні нещасного випадку, включенні представників профспілки в комісію, аби уникнути повторення такої трагедії в майбутньому», – сказав він.

Відео дня

За словами В.АНДРЕЄВА, комісія, яка розслідує цей випадок, складається з представників Держгірнагляду і роботодавця. Вона розглядає провину кожної із сторін нещасного випадку – працівників і роботодавця. Завершити розслідування комісія повинна до 7 травня ц.р. При цьому комісія не надає профспілці жодної інформації щодо обставин нещасного випадку.

За словами голови ЦК профспілки, представники генпідрядника будівництва спорткомплексу запевняють, що сьогодні ведуться проектні роботи з демонтажу небезпечних майданчиків для уникнення повторення таких випадків.

В.АНДРЕЄВ відзначив, що загибель і травми робітників є результатом відсутності належного контролю над умовами праці на виробництві.

«Зважаючи на збільшення проблем охорони праці на об`єктах Євро-2012 і стратегічну важливість своєчасної підготовки до чемпіонату, Профспілка будівельників України посилює контроль за безпекою праці на будівництві стадіонів і аеропортів. Профспілкові інспектори праці допоможуть фірмам-підрядникам усунути недоліки в організації виробничого процесу, підвищити безпеку праці і знизити травматизм і смертність на об`єктах Євро», – сказав він.

Зокрема, профспілка виступає за реанімацію незалежних комісій з охорони праці, які мають право зупинити будівництво в разі загрози життю чи здоров`ю працівників. Також профспілка має намір контролювати витрачання 0,5% коштів з фонду оплати праці, які повинні бути спрямовані на забезпечення безпеки праці на виробництві.

За даними В.АНДРЕЄВА, за два роки на будівництві об`єктів до Євро-2012 в Україні загинули чотири людини. Зокрема, окрім нещасного випадку на НСК «Олімпійський», у березні цього року загинув робітник на будівництві аеропорту в Харкові, 4 жовтня 2008 року – працівник на будівництві стадіону в Одесі, а півтора роки тому – в Донецьку.

При цьому результати розслідування цих випадків, за винятком одного (у Харкові визначили, що робітник загинув через власну неуважність), досі невідомі.

Крім того, профспілка має намір контролювати процес оплати праці будівельників, зайнятих на будівництві стадіонів і аеропортів.

За словами голови ЦК профспілки, середня заробітна плата будівельників на НСК «Олімпійський» становить 2,7 тис. грн., профспілка ж добивається її збільшення до 3,8 тис. грн.

У свою чергу, координатор польської профспілки будівельників Томаш НАГОРКА відзначив, що в Польщі на будівництві стадіону у Варшаві наприкінці листопада 2009 року загинули дві людини. За його словами, мінімальна заробітна плата будівельника в Польщі не визначена і залежить від роботодавця. При цьому в державних структурах будівельники одержують 1317 злотих (брутто), а середня заробітна плата становить 3,3 тис. злотих.

Як повідомляв УНІАН, 20 квітня ц.р. о 17:45 в Києві на реконструкції НСК «Олімпійський» під час виконання будівельних робіт загинула одна людина, ще одна травмована.

За даними столичної міліції, трагедія сталася, коли будівельники на висоті 4 м виконували монтаж залізобетонної плити. Плита обірвалася.

Загиблий – будівельник з Хмельницької області (1967 року народження), травмований, – будівельник з Чернігівської області (1980 року народження). За даним фактом органи прокуратури порушили кримінальну справу.

Довідка УНІАН. Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України об`єднує 200 тис. працівників будівництва, цементних, металообробних та інших підприємств промисловості будівельних матеріалів, будівельної індустрії і механізації, виробників скла, а також архітекторів, проектантів, учнів і студентів будівельних закладів і їх викладачів.