Київ. 28 квітня. УНІАН. Громадські організації Миколаївщини закликають Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА не скасовувати рішення свого попередника Віктора ЮЩЕНКО щодо створення на території їх області двох національних парків «Білобережжя Святослава» та «Бузький Гард».

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник голови ВГО «Національний екологічний центр України» Олексій ВАСИЛЮК.

За його словами, громадськості Миколаївської області стало відомо, що на державному рівні готується перегляд Указів Президента України про створення національних парків та заповідників в різних областях країни. Серед іншого, з-під охорони держави може бути виведено і унікальні пам’ятки культури, зокрема «Історичний ландшафт центру Буго-Гардівської паланки Війська Запорозького», до якого входить місце масового розстрілу мирного населення на околицях села Богданки та інші.

Відео дня

Член Громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Миколаївській області Антоніна ГАЛКІНА повідомила, що після цього громадські організації створили громадянську кампанію «Національним паркам бути!», яка об’єднала декілька десятків громадських організацій, місцевих осередків політичних партій тощо.

Голова Миколаївського осередку молодіжної організації «Демократичний Альянс», координатор громадянської кампанії «Національним паркам бути!» Юлія ГРЕЧКА зауважила, що передумовою для початку кампанії стало прийняття Миколаївською облрадою рішення звернутися до Президента з проханням відмінити статус національних парків.

“Ми намагалися запобігти прийняттю цього рішення, але депутати не прислухалися до громадської думки. Після цього, розуміючи, що власними силами нам не впоратися, ми вирішили об’єднати активну громадськість навколо проблеми, підняти населення і ні в якому разі не допустити знищення національних парків”, - наголосила вона.

Учасники прес-конференції підкреслювали, що метою кампанії є домогтися публічного визнання Президентом України нелегітимним звернення обласної ради, неможливості відміни статусів національних парків «Білобережжя Святослава» та «Бузький гард».

У звернені до В.ЯНУКОВИЧА наголошується, що прагнення нашої держави стати повноцінним членом Європейського Союзу також вимагає підвищення не тільки соціальних і економічних, але й екологічних стандартів. Згідно з вимогами Європейського Союзу, відсоток територій природно-заповідного фонду (ПЗФ) має становити не менше 10-12% площі країни. Нині в Україні відсоток територій, які мають природно-заповідний статус, не перевищує 5. Відповідно до Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки, вже у 2005 році площа ПЗФ мала становити 7%.

“Розвиток природно-заповідного фонду є не лише питанням міжнародного авторитету України, але й складовою її переходу до засад сталого, екологічно збалансованого розвитку, чинником екологічної безпеки життя українців”, - наголошується в зверненні.

Громадські організації закликають Президента не допустити будь-яких спроб скасування статусу об’єктів природно-заповідного фонду, гальмування процесу їхнього становлення, зменшення їх територій чи погодження на заповідних землях реалізації руйнівних для природного довкілля проектів.

“Просимо Вас публічно визнати неправомірним звернення депутатів Миколаївської облради щодо відміни статусу національних парків «Білобережжя Святослава» та «Бузький гард» і надати гарантії збереження національних парків на Миколаївщині”, - йдеться в зверненні.