ЄВРО-2012. ПРОФСПІЛКИ БУДІВЕЛЬНИКІВ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ ПРОТИДІЮТЬ НЕЩАСНИМ ВИПАДКАМ НА БУДІВНИЦТВІ СТАДІОНІВ І АЕРОПОРТІВ ТА ПОСИЛЮЮТЬ КОНТРОЛЬ ЗА ЗАРОБІТНОЮ ПЛАТОЮ

Україна запізнюється із процесом підготовки до ЄВРО-2012.Але відставання від графіків будівництва – не єдиний ризик в підготовці до Чемпіонату. Більшим ризиком є нехтування основними трудовими правами будівельників, які зводять стадіони, аеропорти та інфраструктурні об’єкти. Відсутність належного контролю за умовами праці на будівництві веде до нещасних випадків – таких, який трапився 20 квітня на реконструкції НСК „Олімпійський”, коли тяжко травмувались двоє робітників, один з яких помер. Загибель працівника на робочому місці – велика трагедія. Але ще більшою ця трагедія є від того, що уникнути нещасних випадків не складно – будівельним підприємствам досить дотримуватись чітких правил і не заощаджувати на засобах захисту.

Охорона праці – не питання іміджу будівельних об’єктів, як запевняють окремі керівники процесу підготовки до ЄВРО-2012, а запорука безпечної праці робітників. Профспілка будівельників України наполягає на відкритому і публічному розслідуванні вказаного нещасного випадку з метою не стільки виявити і покарати винних, скільки щоб уникнути повторення трагедії в майбутньому. Тим більше, що не всі випадки травмування і гибелі будівельників на об’єктах ЄВРО-2012 стають предметом широкого громадського обговорення. Зважаючи розростання проблеми охорони праці на об’єктах ЄВРО-2012 та стратегічну важливість вчасної підготовки України до Чемпіонату, Профспілка будівельників України посилює контроль за безпекою праці на будівництві стадіонів і аеропортів. Профспілкові інспектори праці допоможуть фірмам-підрядникам усунути недоліки організації виробничого процесу, підвищити безпечність праці та знизити виробничий травматизм і смертність на об’єктах ЄВРО.

Відео дня

Гострою залишається ситуація з оплатою праці будівельників стадіонів і аеропортів. Рівень зарплат на об’єктах, що будуються за рахунок державного бюджету не змінювався з лютого 2008 року і становить 2300 гривень. Крім того, результати незалежного дослідження, виконаного на замовлення профспілки, показує, що є випадки затримки і невиплати заробітної плати, особливо у субпідрядників.  Якщо України ставить завдання надолужити відставання у будівництві об’єктів протягом 2 місяців, то треба вирішити питання із заробітною платою.

Перші кроки зроблені. 16 квітня 2010 року з Міністром регіонального розвитку і будівництва України Яцубой В.Г. досягнута домовленість щодо допуску представників профспілки на будівельні об’єкти до ЄВРО-2012 з метою контролю за дотриманням підрядниками трудового законодавства. Також Міністр пообіцяв вирішити питання із підняттям рівня заробітної плати будівельників відразу ж після надолуження відставання від графіків будівництва.  8 квітня 2010 року профспілки будівельників України та Польщі звернулись до президента УЄФА М.Платіні з пропозицією про зустріч щодо обговорення гідних умов праці для будівельників об’єктів європейського кубку.

В 2009-2012 роках профспілки будівельників України та Польщі разом із Європейською та глобальною федераціями будівельників і деревообробників проводять кампанію гідної праці для будівничих ЄВРО-2012. Метою кампанії є вплив на УЄФА, українські та польські владні органи і роботодавців з метою забезпечення будівельникам спортивних і інфраструктурних об’єктів  чемпіонату гідних умов праці, заробітної плати, збереження робочих місць, ліквідація нещасних випадків та професійних захворювань та підвищення кваліфікації робітників.

ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ БУДІВНИЦТВА І ПРОМИСЛОВСТІ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ УКРАЇНИ (ПРОФСПІЛКА БУДІВЕЛЬНИКІВ УКРАЇНИ) – єдина галузева незалежна всеукраїнська профспілкова організація, в яку об’єднались 200 тисяч працівників будівництва, цементних, металообробних, цегельних та інших підприємств промисловості будівельних матеріалів, будівельної індустрії та механізації, виробників скла, а також архітекторів, проектантів, учнів і студентів будівельних навчальних закладів та їх викладачів.

Контактні особи:

Василь Андреєв – Голова профспілки будівельників України (044)2843136, (093)2905612