Київ. 28 квітня. УНІАН. За результатами інвентаризації майна ТОВ «Закарпатполіметали», який нині у стадії ліквідації у зв`язку з банкрутством, виявлена недостача майна на суму 1 млн. 33,5 тис. грн.

Про це повідомила арбітражний керівник процедурою ліквідації підприємства Тетяна ПЕТИК сьогодні на прес-конференції в УНІАН на тему «Чому ліквідовують єдине в Україні золотовидобувне підприємство?».

За її словами, з 2008 року на «Закарпатполіметали» відсутня охорона, що призвело до масових розкрадань майна підприємства.

Відео дня

«Крім того, велика кількість устаткування є розукомплектованою. Нині проводиться додатковий аналіз завданого збитку і визначення його розміру», – повідомила Т.ПЕТИК. При цьому вона додала, що «входи в шахти і штольні підприємства мають сліди проникнення, а стан майна, яке було в гірських виробках, невідомий, оскільки відповідно до вимог техніки безпеки вхід туди неможливий».

У свою чергу, представник ліквідатора «Закарпатполіметали» Володимир ГУРТОВИЙ заявив, що основна провина за розкрадання майна ліквідовуваного підприємства лежить на ТОВ «Сауляк», яке розташоване в безпосередній близькості від «Закарпатполіметали».

«Представники ТОВ «Сауляк», яке також займається видобутком, захопили об`єкти і устаткування «Закарпатполіметали» на підставі договору оренди землі. Справа в тому, що земля, на якій розташоване ТОВ «Закарпатполіметали», перебуває в оренді у ТОВ «Сауляк». Проте ми вважаємо цей договір оренди незаконним, оскільки його не можна було укладати, бо на орендованій, розташована чужа власність», – сказав В.ГУРТОВИЙ.

Т.ПЕТИК переконана, що, «враховуючи відсутність будь-яких звернень з боку керівництва «Закарпатполіметали» до правоохоронних органів з приводу протиправних дій третіх осіб щодо майна підприємства, очевидним є висновок про свідоме і навмисне розкрадання майна самим керівництвом банкрота».

Також вона повідомила, що з 1 січня 2009 року на «Закарпатполіметали» повністю припинено нарахування зарплати. «Орієнтовна сума заборгованості із заробітної плати станом на 1 березня 2010 року становить майже 4 млн. грн.», – відзначила вона.

За словами Т.ПЕТИК, 30 березня 2010 року збори комітету кредиторів «Закарпатполіметали» ухвалили рішення звернутися до правоохоронних органів із заявою про завдання банкротові збитків. «Проте досі жодного рішення з цього приводу не прийнято. Але, попри все, ліквідатором буде зроблено все можливе для законного завершення процедури банкрутства, задоволення вимог кредиторів, зокрема, погашення заборгованості із заробітної плати. Ліквідатор докладе всіх зусиль для того, щоб у копальні і його робітників з`явилася можливість для відновлення діяльності за рахунок залучення стратегічних інвесторів на умовах аукціону з реалізації майна «Закарпатполіметали», – запевнила Т.ПЕТИК.

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2009 року кредитори ТОВ «Закарпатполіметали» оголосили про спробу рейдерського захоплення копальні. Тоді загальний борг ТОВ «Закарпатполіметали» перед кредиторами становив 29 млн. грн.

Довідка УНІАН. ТОВ «Закарпатполіметали» було створене в 1999 році для розробки і експлуатації Мужієвського золотодобувного комплексу. Це єдине в Україні золотодобувне підприємство. За час своєї роботи воно постачило казначейству України 840 кг золота.

Постановою Господарського суду Закарпатської області від 9 червня 2008 року було порушено справу №16/89 про банкрутство ВАТ «Закарпатполіметали» і введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

З грудня 2006 року ТОВ «Закарпатполіметали» припинило господарську діяльність.

На балансі ТОВ «Закарпатполіметали» нині є запас збагаченої рудної сировини вартістю близько 25 млн. грн.