Київ. 27 квітня. УНІАН. Громадськість закликає Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА зупинити незаконне вирубування лісів у Київській області.

Про це заявив на прес-конференції в УНІАН голова Київської обласної громадської організації «Лісник» Сергій ВАСИЛЬКОВ.

Він повідомив, що неподалік Києва знищують унікальний природний комплекс – Чернечий ліс. За його словами, 718 га цього вікового лісу перебувають під загрозою вирубки, оскільки заможні люди отримали тут землі під котеджну забудову. Крім того, що ця територія є унікальною екологічною спадщиною, вона має також і вагоме історичне значення. Це місце, де збереглися легендарні Змієві вали (пам’ятники історії IX-XI століття), які захищали Київ від навали кочівників і де пролягала лінія оборони 1941 року, яка складається з 7 дотів, командирського гроту та безлічі окопів.

Відео дня

За інформацією С.ВАСИЛЬКОВА, вирубування лісу першої категорії у селі Лісники ведеться вже протягом двох років, і громадськість уже неодноразово піднімала питання перед попередньою владою щодо необхідності зупинити нищення цієї унікальної території. Водночас жодного реального реагування на це не було, керівники різних державних структур давали лише “відписки”, заявив він.

Керівник громадської організації звинувачує керівництво Лісниківської сільської ради Києво-Святошинського району у прийнятті незаконних рішень, згідно з якими відбувається руйнація екологічного та історичного комплексу.

Представникам ЗМІ він продемонстрував низку підтверджуючих документів за підписом голови цієї сільради Ольги САГАЧ. Серед них, зокрема, рішення про передачу у власність 10 га території цінного лісу приватним особам, які мають безпосереднє відношення до представників так званої еліти, сказав С.ВАСИЛЬКОВ. На його переконання, добитися заборони вирубки лісу він не може ні в судах, ні у державних інстанціях саме через те, що земля продана людям, наближеним до влади.

Він зазначив, що небезпечна ситуація склалася у зв’язку з відсутністю державного статусу заказника “Чернечий ліс” і дієвого нагляду за ним.

При цьому С.ВАСИЛЬКОВ також відзначив, що біля Києва катастрофічно зменшилася площа лісів – менше 10% від загальної площі земель Київської області при європейській нормі у 22%.

“Просимо Вас утворити своїм указом Національний природний заказник загальнодержавного значення у географічному колі населених пунктів Лісники, Ходосіївка, Круглик, Кременище, Хотів з 718 га лісу та 30 га водної поверхні озера”, - йдеться у зверненні Київської обласної громадської організації “Лісник” до Президента України.

Представники організації переконані, що це буде дієвим кроком не лише у збереженні екологічної, а й культурно-історичної спадщини України, особливо напередодні відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Крім того, ГО “Лісник” просить В.ЯНУКОВИЧА доручити Генеральній прокуратурі України порушити стосовно голови Лісниківської сільради кримінальну справу “за службовими злочинами, щоб заборонити відчуження лісу і його знищення”, сказав С.ВАСИЛЬКОВ.

Звернення, за інформацією С.ВАСИЛЬКОВА, відправлено в Адміністрацію Президента 23 квітня.

Як повідомляв УНІАН, 23 грудня минулого року С.ВАСИЛЬКОВ повідомив, що направив звернення до тодішнього уряду Юлії ТИМОШЕНКО про необхідність зупинити незаконне вирубування лісу у с. Лісники. Він наголосив, що жодних законних підстав на це немає – документи на вирубування підписано без зазначення посад і прізвищ, «невідомо ким».

Тоді С.ВАСИЛЬКОВ повідомив, що в 2007 р. на сесії Лісниківської сільської ради було ухвалено рішення про необхідність створення заповідника «Чернечий ліс», проте цього не було зроблено, і тепер на території лісу здійснюється вирубування дерев. За інформацією голови громадської організації, на звільненій площі планується будувати котеджі.

С.ВАСИЛЬКОВ повідомив, що громадськість зверталася до правоохоронних органів, до народних депутатів, тодішнього Президента України Віктора ЮЩЕНКА, тодішнього прем`єр-міністра Ю.ТИМОШЕНКО з проханням розібратися у ситуації і зупинити вирубування лісу, проте досі жодних заходів не вжито. При цьому, на думку керівника ГО «Лісник», голова Лісниківської сільської ради перевищила свої повноваження, віддавши територію лісу під забудову.