Київ. 22 квітня. УНІАН. Профспілки виступають за вдосконалення проекту Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік.

Як сказав сьогодні під час прес-конференції в УНІАН голова Національного форуму профспілок України (НФПУ) Мирослав ЯКІБЧУК, зокрема, профспілки відзначають необхідність доопрацювати сім основних напрямів у проекті програми.

За його словами, в проекті програми нечітко визначені показники соціального розвитку. «Ми тут не бачимо жодних реальних цифр, які показують, на скільки можна покращити показники, наприклад, із заробітної плати, які параметри закладені в цих показниках, які критерії оцінки ефективності соціальної програми», - сказав голова НФПУ. Крім того, немає показників з квартального зростання мінімальної заробітної плати, пенсійних виплат. За словах М.ЯКІБЧУКА, в проекті програми йдеться про боротьбу з безробіттям, проте не вказані чіткі механізми.

Відео дня

Також він запропонував основи політики розвитку трудового потенціалу: визначення стратегічних напрямів розвитку економіки, створення сприятливих умов для інвестування в економіку, створення механізмів для управління коштами фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на двосторонній основі – роботодавцями і профспілками, створення спеціального фонду праці, сприяння розвитку малого бізнесу, реформування системи підготовки кадрів з держзамовлення.

Як відзначив М.ЯКІБЧУК, в проекті програми також чітко не визначена політика витрат, наприклад, на комунальні послуги для населення, «основи яких мають бути закладені в проекті такої програми».

Профспілки також виступають за реформування систем соціальних пільг, пенсійного забезпечення і соціального страхування, що не простежується в проекті Програми економічного і соціального розвитку України на 2010 р.

Профспілки відзначають, що проект програми недопрацьований. «Вивчивши програму, профспілки дійшли висновку, що вона має декларативний характер. Немає ніякої точності», - наголосив голова Конфедерації вільних профспілок Михайло ВОЛИНЕЦЬ.

За словами генерального секретаря Національної конфедерації профспілок України Петра ПЕТРИЧЕНКА, програма є популістською і неконкретизованою. «Цей проект програми знищує контроль профспілок за діяльністю влади», - вважає він.

Крім того, як зазначив заступник голови НФПУ Григорій КАБАНЧЕНКО, згідно з оцінками цього проекту програми експертів Федерації профспілок України, програма не має соціального спрямування.

Як повідомляв УНІАН, 15 квітня Верховна Рада України прийняла за основу проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. За ухвалення документа проголосували 242 народних депутата з 420, зареєстрованих у сесійному залі.

Ухвалення документа підтримав 171 депутат від фракції Партії регіонів, 10 – від БЮТ, 13 – від НУ-НС, 25 – від КПУ, 19 від Блоку Литвина і 4 – позафракційних.

У свою чергу опозиційний уряд ухвалив рішення розробити і внести на розгляд Верховної Ради альтернативну Програму соціально-економічного розвитку країни на 2010 рік.