21 квітня 2010 р. у приміщенні УНІАН громадська організація «Інсайт»презентувала результати першого всеукраїнського дослідження «Ситуація трансгендерів в Україні», реалізованого у 2009 р.

Трансгендери – це люди, чия гендерна ідентичність тією чи іншою мірою не відповідає їх біологічній статі. До цієї групи відносяться особи до і після операційного втручання, а також ті, хто не бажає оперуватися або не має можливості зробити операцію.

Сьогодні в українському суспільстві трансгендери є закритою та невидимою групою. Проведення даного дослідження мало на меті поставити проблеми трансгендерних людей на порядок денний суспільного обговорення, привернути увагу держави та громадськості до їх потреб та зменшити рівень стигматизації даної соціальної групи.

Відео дня

Дослідження тривало протягом 2009 року і охопило всю територію України. В дослідженні взяли участь 37 респондентів та респонденток віком від 18 до 51 року із 12 областей. З трансгендерними людьми були проведені глибинні інтерв’ю, направлені на збір інформації про те, з якими труднощами вони стикаються в різних сферах життя внаслідок своєї гендерної ідентичності.

Основними проблемами трансгендерів, виявленими в результаті дослідження, є: відсутність інформації про трансгендерність, ускладнений доступ до послуг охорони здоров’я та спеціалізованих медичних послуг, ускладнений процес отримання дозволу на зміну (корекцію) статевої належності, юридичні труднощі, пов’язані з оформленням чи пред’явленням документів, що засвідчують особу.

«Для вирішення цих проблем необхідна державна підтримка заходів, направлених на впровадження швидких та прозорих процедур зі зміни імені та статі трансгендерів, надання кваліфікованої медичної, психологічної та юридичної допомоги. Важливо також проводити роботу для викорінення стигматизації трансгендерних людей», - говорить Тимур Лисенко, координатор трансгендерного напрямку ГО «Інсайт».

Результати дослідження та розроблені рекомендації буде надіслано до відповідних державних, громадських та професійних установ, діяльність яких пов’язана з трансгендерними людьми.

Повний текст дослідження на сайті : www.insight-ukraine.org.ua.

ГО «Інсайт»є українською недержавною неприбутковою організацією, створеною у 2007 році з метою покращення якості життя людей з гомосексуальною, бісексуальною орієнтацією та трансгендерною ідентичністю в Україні шляхом посилення їх потенціалу, надання послуг та реалізації інших інформаційних, соціальних, психологічних, медичних, культурних, юридичних та правозахисних заходів