Київ. 21 квітня. УНІАН. Об’єднання “Праве діло”, до складу якого входять 18 громадських організацій, виступає проти ініціативи Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА щодо передачі Україною високозбагаченого урану іншій стороні.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив координатор об’єднання “Праве діло” Олег ВІТОВИЧ.

За його словами, членам організацій, що входять до об’єднання, незрозуміло, що мав на увазі В.ЯНУКОВИЧ під передачею 90 кг урану, оскільки його ринкова ціна перевищує 1 млрд. дол., а запропонована компенсація становить близько 200 млн. дол. і то, вочевидь, у вигляді кредитів.

Відео дня

Крім того, додав О.ВІТОВИЧ, члени об’єднання обурені самою логікою прийняття цього рішення, а також можливістю передачі цієї сировини до Росії, оскільки ця країна не може гарантувати ядерну безпеку, бо сама постійно перебуває під загрозою тероризму.

“Передача стратегічних матеріалів подвійного призначення державі, політики та посадові особи якої постійно погрожують Україні, визначається нами однозначно як зрада. За такі дії потрібно відповідати перед законом”, - сказав О.ВІТОВИЧ.

Він зауважив, що в разі реалізації цієї ініціативи буде завдано непоправної шкоди вітчизняній науці, фундаментальним дослідженням, науково-технічному потенціалу, а також Україна назавжди позбавляється можливості створення власної ядерної зброї.

Крім того, за словами О.ВІТОВИЧА, вимагає пояснення і теза В.ЯНУКОВИЧА щодо повернення в Україну відпрацьованих ядерних матеріалів. “Якщо Президент ЯНУКОВИЧ намагається зробити жителям Київщини чи іншого регіону подарунок у вигляді сховища, то про це потрібно говорити відверто”, - сказав координатор об’єднання. При цьому він додав, що Україна повинна мати власну ядерну зброю. “Лише наявність останньої зможе забезпечити гарантії нашої незалежності, територіальної цілісності та задекларований у Конституції позаблоковий статус України”, - сказав О.ВІТОВИЧ.

Як повідомляв УНІАН, 12 квітня у США Президент України В.ЯНУКОВИЧ під час зустрічі з Президентом США Бараком ОБАМОЮ заявив, що Україна відмовиться від близько 90 кг збагаченого урану, якого достатньо для створення ядерної зброї.

У спільній заяві глав держав, яка була оприлюднена за результатами зустрічі, наголошується, що Президент США Б.ОБАМА позитивно оцінює рішення України позбутися усіх запасів високозбагаченого урану в обмін на необхідну технічну та фінансову допомогу у цьому питанні з боку Сполучених Штатів.

Українська опозиція різко розкритикувала таке рішення В.ЯНУКОВИЧА. Юлія ТИМОШЕНКО, зокрема, заявила, що воно принижує Україну та українських вчених, виключає країну з конкурентного середовища, оскільки держава втратить можливість здійснювати наукові дослідження у ядерній галузі.