Київ. 19 квітня. УНІАН. Випускники шкіл 2010 року обмежені в своїх правах щодо вступу у вищі навчальні заклади, порівняно з випускниками минулих років.

Про це заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН представники низки громадських організацій.

“Випускники 2010 року дещо менші в правах, порівняно з випускниками попередніх років. Абітурієнт 2010 року дискримінований”, - сказала голова правління Громадської мережі “Опора” Ольга АЙВАЗОВСЬКА.

Відео дня

Вона зазначила, що згідно зі змінами вступу до ВНЗ, випускники 2008-2009 років мають право не здавати зовнішнє незалежне оцінювання в цьому році і подавати сертифікати встановленого зразка до приймальної комісії для участі в конкурсі.

“Якби замість зовнішнього незалежного оцінювання були стандартні, традиційні для України попередніх років вступні іспити, чи виникло б взагалі питання того, щоб результати вступних випробувань попередніх років враховувались у наступних вступних роках?”, - зазначила О.АЙВАЗОВСЬКА.

За її словами, сертифікати про результати ЗНО у 2008 та 2009 роках відрізнялись між собою. Якщо у 2008 року сертифікати мали захист, то минулого року вони були паперовими, які зберігались в єдиній базі даних Українського центру оцінювання якості освіти, а у 2008 році абітурієнт отримував сертифікат по кожному предмету.

«Одним з найболючіших аспектів вступної кампанії є нововведення щодо врахування середнього бала атестата за 200-бальною шкалою. Цілком зрозуміла логіка цієї новації - підвищення авторитету вчителів, якості знань учнів, їх мотиваційне заохочення до загальної освіченості. Багато суперечок викликає і його відсоткова доля при вступі по відношенню до результатів ЗНО. Але найбільш провокаційним на нашу думку є те, що норму введено наприкінці навчального року. Адже ще на початку року випускники-2010 були зорієнтовані тільки на здачу тестів, відповідно, виправити оцінки “запущених” предметів можна, у переважній більшості, шляхом відкритого або прихованого хабарництва», - вважає керівник програм Комітету виборців України Наталія ЛИННИК.

На її думку, у зв’язку з цим нововведенням випускникам буде дуже важко надолужити програму, адже учні не готувалися до того, що при вступі у вищі навчальні заклади буде враховуватися атестат. Крім того, це може стати початком повернення корупційних схем до середньої школи.