Київ. 14 квітня. УНІАН. Всеукраїнський громадський рух «Комунальний фронт» прогнозує можливі масові акції протесту в разі підвищення комунальних тарифів в Україні.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив лідер «Комунального фронту» Віталій ЯКОВЕНКО.

За його словами, підставою для таких прогнозів послужив аналіз доходів населення й витрат на комунальні послуги, проведений фронтом. При цьому, за словами В.ЯКОВЕНКА, для порівняння було проаналізовано також відповідні параметри в Росії та Киргизії, оскільки в Росії на початку року проходили акції протесту проти підвищення комунальних тарифів, а в Киргизії раптове їх підвищення стало однією з причин революції. Порівняння проводилося на прикладі сім`ї з двох осіб, яка проживає в «хрущовці» площею 50 кв. м.

Відео дня

За даними лідера організації, результати порівняння показали, що в Росії комунальні тарифи поглинають 10-20% сімейного бюджету (при середньому доході), в деяких містах РФ цей рівень досягає 30%. У Киргизстані до підняття комунальних тарифів ситуація була схожа на нинішню в Україні – навантаження на бюджет сім`ї становило близько 15% у столиці й 35% в інших містах. «В українських містах обласного значення ситуація в середньому схожа, але в окремих випадках комунальний бюджет уже з`їдає до половини середнього доходу. Це вже тривожний знак – люди починають нарікати. Поки що вони ще платять, але віддають гроші, стиснувши зуби», - сказав В.ЯКОВЕНКО.

При цьому він підкреслив, що в Киргизії бурхливий протест був спровокований різким одномоментним стрибком комунальних тарифів удвічі плюс загальним політичним невдоволенням у країні й низькими доходами. «Якщо зростання комунальних тарифів буде різким, висока вірогідність того, що народ України збунтується. Й уряду слід брати це до уваги й прагнути за всяку ціну утримати ситуацію з тарифами в існуючому руслі. На фоні економічної кризи й падіння загального добробуту підвищення тарифів для існуючої влади може стати самогубством», - вважає В.ЯКОВЕНКО.

Як зазначив він, зокрема, Київ уже йде цим шляхом, оскільки озвучувалися плани про поступове зростання тарифів більш ніж у 2 рази.

Як зауважив В.ЯКОВЕНКО, щоб утримати ситуацію, уряду в жодному випадку не можна допускати підвищення комунальних тарифів, хіба лише в містах, де вони суттєво занижені.

За його словами, крім того, зростанням комунальних тарифів можуть скористатися деякі політичні сили, щоб розгойдати невдоволення українців. Зокрема, на його думку, таке можливе в Криму.