Київ. 14 квітня. УНІАН. За підсумками 2009 року було поміщено лізингових договорів на загальну суму 2,6 млрд. грн., що в 3,8 разу менше, ніж у 2008 році.

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН заступник голови Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг Валентина ЛЕВЧЕНКО.

За її словами, загалом торік було поміщено 3012 договорів з лізингу. Загальна сума діючих договорів на кінець 2009 року скоротилася на 5% порівняно з кінцем 2008 року – 27,2 млрд. грн.

Відео дня

За словами члена ради директорів Українського об`єднання лізингодавців, міжнародного експерта Петера ОБЕРАУЕРА, за підсумками 2010 року будуть поміщені договори на суму близько 2,5 млрд. грн., а наступного року на ринку можливе зростання.

За його даними, європейський ринок лізингу в 2009 роки становив 216 млрд. євро.

Учасники ринку вважають, що причинами падіння ринку є наслідки економічної кризи, а також проблеми на законодавчому рівні, слабкий захист права власності лізингодавців, проблеми з пошуком і вилученням майна.

Як відзначила виконавчий директор Українського об`єднання лізингодавців Марина МУРГА, серед об`єктів лізингу найбільший попит, як і раніше, мають товари сфери транспорту (60% від загальної вартості об`єктів), будівництва (близько 11%) і сфери послуг (6%). Структура лізингу майже не змінилася порівняно з 2008 роком, спостерігається лише відсутність в 2009 році договорів з лізингу нерухомості, які укладалися за рік до того.

Водночас, відзначив П.ОБЕРАУЕР, за структурою ринку лізингу в 2009 році простежується збільшення питомої ваги сільськогосподарської техніки. Він вважає, що за підсумками поточного року частка договорів із сільгосптехніки може збільшитися до 10,5%.