Київ. 13 квітня. УНІАН. Ряд винарів підтримує підвищення ставки акцизного збору на кріплені вина.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова Наглядової ради ЗАТ «Одеський коньячний завод» і ДП «Кримський винний дім» Євген ЧЕРНЯК, ставки акцизного збору на кріплені вина не підвищувалися з 2004 року, внаслідок чого ціна на цю категорію напоїв залишалася невисокою і акциз перестав виконувати функцію обмежень споживання. При цьому Є.ЧЕРНЯК додав, що Міністерство фінансів розробило законопроект, згідно з яким акциз на кріплені вина залежатиме від вмісту в них спирту. За даними винарів, після прийняття документа, приміром, для літра кріпленого вина із вмістом спирту 18% акциз складе 6,12 грн., таким чином для пляшки 0,7 л акциз буде 4,8 грн. замість 0,5 грн. з літра, що діє на сьогодні.

Є.ЧЕРНЯК зазначив, що сьогодні на українському ринку 49% вина (в натуральному вираженні) – це кріплені вина, з них невеликий обсяг марочних вин, а інші так звані «шмурдяки». На думку Є.ЧЕРНЯКА, підвищення акцизу на кріплені вина дасть змогу залучити додатково до Держбюджету близько 400-500 млн. грн. При цьому, за його розрахунками, після підвищення акцизів частка кріплених вин на українському ринку знизиться вдвічі, а виросте частка натуральних вин.

Відео дня

Фінансовий директор концерну «Олімп» Олег ДУРАЄВ додав, що «те, що продається під виглядом кріплених вин, – це не вино».

Голова Наглядової ради Першого Національного Виноробного Холдингу (ПНВХ) Валерій ШАМОТІЙ зазначив, що держава повинна стимулювати виробництво якісних натуральних вин, а кріплені вина такими не є.

При цьому винарі додали, що інтереси державного концерну «Массандра», яке спеціалізується на виробництві кріплених вин, враховані, оскільки з постанови про підвищення акцизів виключені марочні кріплені вина.

*** Кріплене вино - тип алкогольних напоїв, які виготовляються шляхом повного або неповного зброджування сусла чи мезги з додаванням до вина спиртовмісних продуктів перегонки, найчастіше етиловий спирт.