Київ. 12 квітня. УНІАН. За результатами дослідження, проведеного аналітичним центром «Діксі Груп» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» і в рамках ініціативи EITI (Extractive Industries Transparency Initiative), експерти дійшли висновку, що прозорість енергетичної сфери України продовжує погіршуватися.

Про це повідомила директор аналітичного центру «Діксі Груп» Олена ВІТЕР, представляючи результати дослідження сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, був представлений моніторинг відповідей органів влади і державних компаній на запити з проханням надати дозволену законодавством інформацію.

Відео дня

За його результатами, лише третина відповідей була одержана у встановлені законом терміни, причому більшість з них були «відписки».

За результатами дослідження експерти представили «рейтинг відписувачів» і способи уникнення відповідей - посилання на комерційну таємницю і переадресування до інших органів влади.

«Повна закритість не прискорить і не поліпшить управління сектором. Навпаки, вона розвине недовіру серед споживачів і додаткові спокуси використовувати вкладені кошти не за призначенням», - заявила О.ВІТЕР.

За результатами дослідження, найбільш «закритими» виявилися НАК «Надра України» і Міністерство закордонних справ, а найбільш «відкритими» - ДПАУ і ГоловКРУ.

Презентуючи дослідження з прозорості нафтогазового сектору, керівник енергетичних програм Центру «Номос» Михайло ГОНЧАР зазначив, що ситуація за останні роки не тільки не покращала, а навіть погіршала.

«Можна констатувати, що проблема непрозорості в діяльності підприємств нафтогазового сектору перебуває у площині загроз національній, зокрема енергетичній, безпеці України», - сказав він.

У свою чергу, аналізуючи ситуацію в Україні, регіональний координатор Центральної Азії і Кавказу Revenue Watch Institute Галіб ЕФЕНДІЄВ підкреслив, що, незважаючи на добре виписане законодавство, «його механізми доступу до інформації не спрацьовують в секторі енергетики».

При цьому він зазначив, що в таких умовах ініціатива EITI, яка працює в 32 країнах, «вважає за необхідне упровадити міжнародний стандарт прозорості і підзвітності як практичний механізм інформування громадян про стан справ у секторі».