Київ. 9 квітня, УНІАН. Рішенням Конституційного Суду України, а оголошене 8 квітня, нинішня коаліція у Верховній Раді не легітимується, заявив на прес-конференції в агентстві УНІАН народний депутат Сергій ВЛАСЕНКО (фракція БЮТ).

Він наголосив, що суд не розглядав питання щодо законності або незаконності формування діючої коаліції. За його словами, КС лише дав відповідь на запитання: чи можуть депутати індивідуально входити до коаліції, і ця відповідь була позитивною.

С.ВЛАСЕНКО нагадав, що на сьогодні є два рішення КС - від 6 квітня 2010 року і від 17 вересня 2008 року, які роз’яснюють, як має створюватись коаліція.

Відео дня

На його думку, для того, щоб коаліція була сформована легітимно, необхідне виконання трьох умов: коаліція має бути сформована фракціями, які повинні налічувати 226 голосів депутатів, і депутати можуть індивідуально входити у цю коаліцію.

С.ВЛАСЕНКО наголосив, що нинішня коаліція не відповідає тій умові, що її мають сформували фракції, у складі яких разом є 226 народних депутатів.

За словами С.ВЛАСЕНКА, “представники влади зараз роблять спробу сказати про те, що рішенням КС від 6 квітня коаліція нібито легітимізована”. “Це абсолютно не так”, - додав він.

У свюю чергу народний депутат Роман ЗВАРИЧ (фракція НУ-НС) наголосив, що посилання КС на те, що змінилися обставини, оскільки ухвалено закон про Регламент Верховної Ради, не витримує критики.

“Тобто КС визнає, що це рішення (йдеться про попереднє рішення КС щодо створення коаліції від 2008 року - УНІАН) має бути відкориговане, тому що Конституція має тепер відповідати Регламенту ВР, а не Регламент ВР Конституції”, - зазначив він.

На переконання Р.ЗВАРИЧА, рішення КС від 6 квітня - це “правова абракадабра”. За його словами, це можна пояснити тим, що “був здійснений тиск на суддів КС, щоб були прийняті такі відверто абсурдні рішення”.

Як зауважив С.ВЛАСЕНКО, вперше в Україні склалася ситуація, коли “КС, по суті, дав два різних тлумачення однієї й тої самої норми Конституції України”. “При всіх складах, які були, це вперше, коли вони по суті змінили свою правову позицію, і вони відкрили цим ящик Пандори. І це означає, що будь-які попередні рішення Конституційного Суду, по суті, сьогодні можуть бути КС не враховані при винесенні іншого рішення”, - підкреслив він.

Як вважає С.ВЛАСЕНКО, “це найстрашніша річ, яка була ними (суддями КС - УНІАН) вчинена”.