Київ. 9 квітня. УНІАН. Жіночі громадські організації стурбовані значним зменшенням кількості жінок у вищих ешелонах влади.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в УНІАН під час презентації проекту “Гендерна арифметика влади”.

Керівник національного прес-клубу “Українська перспектива” Сергій ГУБІН зауважив, що йдеться саме про нинішню владу, оскільки раніше питання присутності жінок у владі також було не простим, але вирішувалось.

Відео дня

Він зауважив, що сьогодні у складі Кабінету міністрів України немає жодної жінки, тоді як раніше уряд очолювала жінка, а також була жінка-міністр.

Голова правління Міжнародної благодійної організації “Український жіночий фонд” Наталія КАРБОВСЬКА наголосила, що також немає жодної жінки серед радників Президента України, керівництва парламенту, керівників обласних державних адміністрацій. Винятком є Адміністрація Президента, де на посадах заступників глави АП працюють три жінки, що становить 38% від загальної кількості заступників.

При цьому Н.КАРБОВСЬКА нагадала, що 54% населення України - жінки. “Питання гендерної рівності - це не філософські концепції, це питання нашого з вами повсякденного життя”, - зауважила вона і додала, що наведені цифри говорять самі за себе.

Крім того, за даними Н.КАРБОВСЬКОЇ, Серед депутатів сільських рад - 51% жінок, депутатів селищних рад – 46%, у міських радах – 28%, у районних – 23%, в обласних радах – 12%, у Верховній Раді – 7,5%. “Тенденція відслідковується дуже чітко і зрозуміло: чим нижче рівень прийняття рішень, чим меншими ресурсами опікується рада, тим більше представництво жінок”, - зауважила вона, запитавши, чи це є логічним і справедливим у країні, де багато галузей базується на роботі жінок, і в країні, де кожна четверта жінка виховує дитину сама.

Як заявила директор “Програми сприяння парламенту України” Еллі ВАЛЕНТАЙН, сьогодні Україна займає 113-те місце у світі за рівнем представництва жінок у законодавчих органах, при цьому загалом у світі цей показник становить 18%, а в Європі 29%.

Вона висловила сподівання, що ситуація буде виправлятись, якщо не через безпосередню участь жінок у владі, то хоча б через залучення жіночих громадських організацій як експертів з тих чи інших питань.