Київ. 6 квітня. УНІАН. Розгляд справи щодо конституційності створення коаліції “відбувається у спосіб, який викликає сумнів в об’єктивності Конституційного Суду України”, заявив на прес-конференції в УНІАН народний депутат від БЮТ, голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор ШВЕЦЬ.

За його словами, 9 березня група народних депутатів від Партії регіонів звернулась до КС з конституційним поданням щодо офіційного тлумачення положень частини 6 статті 83 Конституції України, а також деяких положень статті 59 Закону “Про Регламент Верховної Ради України”, оскільки “вони самі сумнівалися у конституційності створення коаліції, яка на той час формувалася”.

В.ШВЕЦЬ наголосив, що КС уже двічі давав тлумачення саме цієї статті Конституції, тому “наявність судових рішень була безумовною підставою для відмови у відкритті провадження за таким конституційним поданням, але КС не звертає уваги на це і відкриває конституційне провадження”.

Відео дня

Як підкреслив В.ШВЕЦЬ,, розглядається дуже важливе для розвитку суспільства питання, і “було б логічно і правильно, якби питання розглядалося у КС не утаємничено, як відбувається зараз, а мало б широкий публічний розголос”.

На думку В.ШВЕЦЯ, дії КС дають “підстави висловлювати серйозні сумніви в об’єктивності щодо розгляду конституційних подань”. За його словами, 9 березня від групи депутатів від Партії регіонів надійшло подання, вже 11 березня воно було передане до конституційної колегії, а 12 березня уже конституційна колегія ухвалила рішення про відкриття провадження, і дане подання мало розглядатися у невідкладному режимі - врподовж одного місяця.

“Разом з тим, аналогічне подання групи народних депутатів, які представляють БЮТ і НУ-НС, але щодо неконституційності ухвалених змін до Закону України “Про Регламент ВР”, а саме статті 61, які передбачали можливість індивідуального входження народних депутатів до складу цієї коаліції, лежить мертвим вантажем, воно не розглядається, незважаючи на те, що ми звернулися про невідкладний розгляд цього подання”, - заявив В.ШВЕЦЬ.

За його словами, такими своїми діями “Конституційний Суд зробив певні преференції офіційному тлумаченню Партії регіонів, а не приймає до розгляду подання БЮТ”.

Як вважає В.ШВЕЦЬ, рішення КС “для влади необхідне тільки з однією метою - цим рішенням, на думку авторів цього подання, суд має легітимізувати антиконституційний характер утворення коаліції”.

За словами В.ШВЕЦЯ, існує інформація, що “начебто сьогодні КС має ухвалити рішення, і якщо він справді ухвалить рішення і легітимізує антиконституційність цієї коаліції, то цим самим будуть абсолютно відкриті можливості для здійснення в Україні антиконституційних дій у більш широкому масштабі”. Він додав: “Якщо суспільство дасть можливість, щоб було ухвалене неконституційне рішення, то це відкриє шлях до широких системних можливих порушень прав і свобод громадян”.

Депутат закликав суддів КС дотримуватись положень Конституції України і своєї присяги. Він наголосив, що звинувачення на адресу БЮТ з боку опонентів щодо тиску на КС не має під собою жодних підстав.

В.ШВЕЦЬ піддав критиці Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, який як гарант Конституції не реагує на порушення Основного Закону. За його словами, В.ЯНУКОВИЧ підписав зміни до закону про Регламент ВР, де містилися “антиконституційні норми” щодо можливості формування коаліції за допомогою індивідуального членства окремих народних депутатів. Він додав, що також Президент не прореагував на “неконституційне рішення” ВР щодо скасування місцевих виборів.