Київ. 30 березня. УНІАН. Органи влади та місцевого самоврядування неналежним чином реагують на журналістські розслідування.

Про це заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН представники міжнародної громадської організації “Інтерньюз-Україна”.

За їхніми даними, моніторинг ефективності проведених журналістських розслідувань у контексті реагування на них органів державної влади та ініціювання розслідування справ, які стали предметом журналістських розслідувань на регіональному рівні, було проведено серед друкованих ЗМІ Черкаської області. Загалом моніторинг здійснювався щодо 8 видань.

Відео дня

“Органи влади та місцевого самоврядування реагують не на публікацію у ЗМІ, а на подію, якщо вона достатньо резонансна для регіону, або на звернення постраждалих осіб з письмовими скаргами до органу (влади). Тобто органи влади не сприймають журналістське розслідування як вичерпне джерело для реагування на проблеми у регіоні”, - сказав директор з правових питань “Інтерньюз-Україна” Павло МОІСЕЄВ.

При цьому, за результатами моніторингу було встановлено, що під категорію журналістського розслідування попадають 8,75% усіх матеріалів, щодо яких було проведено моніторинг.

У 20% випадків органи влади та місцевого самоврядування неналежним чином відреагували на інформаційні запити МГО “Інтерньюз-Україна”.

Водночас 70 опитаних експертів висловили незадоволення якістю журналістських розслідувань.

Рівень реакції органів влади на журналістські розслідування за 5-бальною шкалою експерти оцінили у 2,3 бали.

Загальний рівень співпраці органів влади та ЗМІ щодо реагування на журналістські розслідування за 5-бальною шкалою експерти оцінили у 2,4 бали.

За даними моніторингу та оцінками експертів, кількість матеріалів у ЗМІ, які можна кваліфікувати як журналістське розслідування, а також їхня якість є низькими. Згідно з даними конвент-аналізу, наявні лише окремі фахові матеріали.

Основною причиною малої кількості та низької якості журналістських розслідувань, на думку експертів, є упевненість журналістів у тому, що органи влади не реагуватимуть на матеріали розслідувань. За незначними винятками, рівень реакції органів влади на журналістські розслідування є формальним. Органи влади та місцевого самоврядування не сприймають журналістське розслідування як достатню підставу для реагування на проблеми в регіоні. Основними причинами неналежного реагування на журналістські розслідування є небажання посадових осіб брати участь у розслідуванні та відсутність кваліфікованого персоналу, зазначають експерти.