Київ. 30 березня. УНІАН. Київський окружний адміністративний суд своїми ухвалами призупинив оскаржувані компаніями «АероСвіт», «Донбасаеро» і «Дніправіа» рішення Державіаадміністрації, яка на засіданні 25 березня ц.р. анулювала ряд призначень цих компаній.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН помічник генерального директора авіакомпанії «АероСвіт» зі зв`язків з громадськістю Сергій КУЦИЙ.

«На забезпечення позовів призупинено рішення ліцензійної комісії Державіаадміністрації до розгляду справи по суті. Ухвали було передано до Державіаадміністрації, прийнято до виконання, і саме у зв`язку з цим вчора компанії були проінформовані про нове засідання ліцензійної комісії», – повідомив він.

Відео дня

За даними заступника гендиректора «Донбасаеро» з комерційної діяльності Людмили СЛОБОДЯНЮК, нове засідання ліцензійної комісії призначене на 17-21 травня. «Вчора перевізники одержали офіційне повідомлення. На комісії розглядатимуться всі питання, які не були розглянуті на попередній ліцензійній комісії... Ми сподіваємося, що в середині травня, завчасно до початку зимової навігації, яка починається наприкінці жовтня, будуть ухвалені рішення відносно призначень, частот для того, щоб авіапідприємства мали можливість увійти до сезону оперування повноцінно і без стресу для пасажирів», – сказала Л.СЛОБОДЯНЮК.

При цьому вона додала, що попереднє засідання ліцензійної комісії викликало низку питань. «Ми вважаємо, що відбувалося якесь ухвалення наперед спланованого рішення, оскільки жодні факти і аргументи з боку перевізників до уваги не бралися. Більш того, ми розуміємо, що це є наслідком того вектора, який заклало попереднє керівництво Державіаадміністрації, і, по суті, це є вершиною тих дій, які ми спостерігаємо впродовж останнього року», – сказала вона.

За словами Л.СЛОБОДЯНЮК, рішення суду, а також втручання міністра транспорту і зв`язку зробили можливим виконання авіакомпаніями рейсів, які комісія анулювала. «Ми дуже сподіваємося, що ситуацію розв’язано, польоти тривають, пасажири не постраждали. І розв’язано завдяки втручанню нового міністра. Сподіваємося, що нова політика в галузі дозволить уникнути подібних прецедентів, поверне відносини між перевізниками і Державіаадміністрацією в нормальне русло і забезпечить прозорість, що дозволить розвиватися всім компаніям», – сказала вона.

На думку Л.СЛОБОДЯНЮК, ключовим в цій ситуації є не те, які збитки могли мати компанії, а те, що могли постраждати пасажири.

«До початку літньої навігації залишалося три дні. За підрахунками, які ми зробили негайно, виявилось, що було заброньоване 11 тис. пасажирів, і подібні дії ставлять під загрозу в принципі репутацію України як авіаційної держави. Ми висловлюємо категоричний протест проти таких дій Державіаадміністрації. Зараз достатньо жорстке конкурентне світове середовище для того, щоб всередині відбувалися подібні речі», – наголосила представник «Донбасаеро».

Як зазначив заступник комерційного директора авіакомпанії «Дніправіа» Олег ЛЕВЧЕНКО, їх компанія рішенням ліцензійної комісії була взагалі усунута від участі в розгляді заявок. «Аргумент був надуманий, що до авіакомпанії є якісь зауваження щодо безпеки польотів. У нас є сертифікат льотної придатності, ми виконуємо рейси, ми безпечна компанія», – запевнив він. За словами О.ЛЕВЧЕНКА, більш того, компанія звернулася щодо проведення аудиту і отримання сертифікату експлуатаційної безпеки IOSA.

За словами секретаря наглядової ради «АероСвіту» Максима ЮХИМЕНКА, аналіз чинного законодавства підтверджує неправомірність рішень ліцензійної комісії Державіаадміністрації від 25 березня ц.р. «Жодна авіакомпанія не попереджалася про порушення, не складалися акти, не виносилися попередження про усунення порушення тощо, тобто не було дотримано процедури», – сказав він. Саме тому питання було вирішено розглядати в суді.

За словами М.ЮХИМЕНКА, планується також звернення до правоохоронних органів, в Міністерство транспорту і зв`язку, «щоб прийти до справедливого рішення, а не закритого розгляду питання».

Як повідомляв УНІАН, 25 березня ц.р. ліцензійна комісія Державіаадміністрації ухвалила рішення про відміну призначень «Донбасаеро» на міжнародні маршрути Київ – Москва – Київ, Харків – Баку – Харків. Також було скасовано призначення «АероСвіту» на міжнародний маршрут Київ – Загреб – Київ з передачею маршруту авіакомпанії «Роза вітрів», а авіакомпанія «Дніправіа» була усунута від участі в розгляді її заявок на будь-які призначення.

У зв`язку з цим «Донбасаеро», «АероСвіт» і «Дніправіа» подали три позови до суду, оскільки вважають, що Державіаадміністрації ухвалила необгрунтоване рішення, процедура ухвалення рішень була непрозорою, а пояснення і аргументи перевізників не бралися до уваги.