Київ. 26 березня. УНІАН. Голова громадської організації «Громада і право», незалежний журналіст Сергій ГУРЖОВ звинувачує керівництво порту «Южний» в наданні преференцій російським компаніям.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, за тими даними, що є у нього за минулий рік, у порту завищено ціни на послуги суднозаходів для українських експортерів у два рази, порівняно з аналогічними цінами для росіян. Таким чином, повідомив С.ГУРЖОВ, українські компанії зазнають збитків у розмірі 17,8 млн. дол. на рік, тоді як їхні російські конкуренти користуються пільгами в розмірі до 10 млн. дол. на рік.

Відео дня

«Є статистика відносно компаній, на підставі її я зробив висновки», – сказав він.

Як зазначив С.ГУРЖОВ, знижки надаються деяким гірничо-металургійним підприємствам Російської Федерації. Водночас, за його словами, йому не вдалося щодо цього взяти коментар у керівництва порту «Южний».

Довідка УНІАН. Морський торговий порт «Южний» є найглибоководнішим портом, входить до трійки провідних портів України (Іллічівськ, Одеса, Южний).

Порт розташований на північно-західному побережжі Чорного моря в незамерзаючому Малому Аджаликському (Григор’ївському) лимані, в 30 км на північний схід від порту Лиман і Одеси. З’єднаний з морем підхідним каналом завдовжки 3 км і завглибшки 14 м.