Київ. 26 березня. УНІАН. Активіст “АнтиТабачної кампанії”, член Конгресу українських націоналістів Микола КОХАНІВСЬКИЙ заявляє, що міліція з політичних мотивів порушила проти нього кримінальну справу.

Про це М.КОХАНІВСЬКИЙ заявив на прес-конференції в УНІАН.

За словами М.КОХАНІВСЬКОГО, 17 березня друзі запросили його взяти участь в акції студентів біля Міністерства освіти і науки проти призначення Дмитра ТАБАЧНИКА на посаду міністра. Серед студентів, які брали участь в акції, був один немолодий чоловік з плакатом на підтримку Д.ТАБАЧНИКА. За словами М.КОХАНІВСЬКОГО, напис на плакаті принижував присутніх учасників акції, тому він вихопив у чоловіка цей плакат і пішов геть, але той наздогнав його і спровокував бійку. М.КОХАНІВСЬКИЙ стверджує, що це був помічник народного депутата Д.ТАБАЧНИКА Віктор ВОРОНІН.

Відео дня

За словами активіста, пізніше йому стало відомо, що Шевченківське районне управління міліції Києва порушило проти нього кримінальну справу.

М.КОХАНІВСЬКИЙ пояснив, свого часу через ЗМІ звинувачував Д.ТАБАЧНИКА у брехні, “тому що це він пустив чутки, що в 2007 р. Ленін (пам’ятник В.Леніну у Києві) занесений в (списки) ЮНЕСКО”. І тепер, на переконання М.КОХАНІВСЬКОГО, за допомогою В.ВОРОНІНА Д.ТАБАЧНИК чинить над ним “розправу” за ці заяви.

“Я впевнений, що ця справа, звісно, політична. Не стільки я його вдарив, скільки наші стосунки у віртуальному просторі тягнуться вже дуже давно”, - сказав М.КОХАНІВСЬКИЙ.

У свою чергу адвокат Сидір КІЗІН зазначив, що 17 березня біля Міносвіти під час інциденту чергували співробітники міліції, які бачили, як все відбувалось і нікого не затримали.

“Тобто не було ніяких підстав затримувати. А пізніше хтось натиснув - невідомо хто, вочевидь, на керівника новопризначеного київської міліції. І я думаю, що просто чиниться тиск на слідчого з метою будь-якою ціною затримати і арештувати КОХАНІВСЬКОГО”, - впевнений адвокат.

За його словами, інцидент спровокував В.ВОРОНІН, щоб виникли підстави порушити кримінальну справу проти М.КОХАНІВСЬКОГО за статтею – 296 ч.2 (хуліганство), якою передбачено покарання у вигляді позбавленні волі.

“Зараз на 12 годину нас викликають до слідчого, і в нас є всі підстави, що М.КОХАНІВСЬКОГО можуть заарештувати ”, - завив адвокат.

“І це, можливо, останнє публічне інтерв’ю КОХАНІВСЬКОГО перед його арештом, який ми розуміємо, буде політичною розправою “, - додав С.КІЗІН.

Він стверджує, що слідчий вже допустив чимало порушень під час розслідування справи.

“Є покази 10 свідків, які ясно говорять про те, що ВОРОНІН спровокував КОХАНІВСЬКОГО... Слідчий не взяв пояснення у самого КОХАНІВСЬКОГО, перед тим як порушувати кримінальну справу”, - зазначив адвокат .

Як повідомляв УНІАН, 30 червня 2009 р. члени праворадикальної націоналістичної організації пошкодили пам`ятник Леніну в центрі Києва. За даним фактом було порушено кримінальну справу за ч. 2. ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України і затримано 5 осіб. Вони пояснили свої дії тим, що в Україні не виконується указ Президента України Віктора ЮЩЕНКА «Про додаткові заходи щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні», в якому, зокрема, йдеться про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків особам, які причетні до організації та здійснення голодоморів і політичних репресій В Україні.

2 липня 2009 року Шевченківський районний суд Києва виніс рішення про звільнення з-під варти на підписку про невиїзд п’ятьох осіб, які пошкодили пам’ятник Леніну.

Пізніше стало відомо, що до пошкодження монумента Леніну в столиці причетний активіст КУНу М.КОХАНІВСЬКИЙ.