Київ. 18 березня. УНІАН. У 2009/2010 навчальному році серед випускників минулих років близько 36,78% реалізували своє бажання стати студентами, тоді як серед випускників 2009 року – 57,3%.

Про це повідомив експерт Програми сприяння ЗНО, голова Правління МБО «Центр тестових технологій та моніторингу якості освіти» Володимир КОВТУНЕЦЬ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його інформацією, в середньому по Україні бажання здобувати вищу освіту реалізували 57,3%, причому серед жінок цей показник становить 60,46%, серед чоловіків – 53,52%.

Відео дня

В.КОВТУНЕЦЬ також заявив, що, згідно з даними проведеного Центром тестових технологій дослідження, відхилення успішності реалізації намірів вступу до ВНЗ на основі ЗНО не перевищує 20%. За словами експерта, такий відсоток вважається високим рівнем справедливості щодо права доступу до вищої освіти.

У свою чергу, присутня на прес-конференції народний депутат України Олеся ОРОБЕЦЬ повідомила, що для виправлення ситуації, що склалася зі вступом до вишів випускників шкіл минулих років, яким важко було через введення ЗНО реалізувати своє бажання отримати вищу освіту, вже підготовлено методологію її вирішення, яка запозичена в інших країнах.

Учасники прес-конференції повідомили, що для цього впроваджується тест здібностей, тест загальних навчальних компетентностей. Для його проходження потрібен мінімум шкільних знань. Цей тест оцінює здатність людини здобувати нові знання.

“Ми зареєстрували законопроект 5544/1, який передбачав би більш сприятливе ставлення до тих випускників, які випустились зі школи до 2007 р. За умови, якщо вони вступатимуть на заочне відділення, їм достатньо буде скласти тест на загальні здібності і здатність вчитися, і не вивчати заново шкільну програму , яка далеко пішла вперед”, - поінформувала О.ОРОБЕЦЬ.