Київ. 18 березня. УНІАН. В Україні 54% студентів та 63% працівників загальноосвітніх навчальних закладів є прибічниками зовнішнього незалежного оцінювання. Водночас за проведення вступних іспитів до вищих навчальних закладів висловлюються 17% працівників ЗНЗ та 24% студентів.

Такі дані дослідження презентував експерт Програми сприяння ЗНО, голова правління МБО «Центр тестових технологій та моніторингу якості освіти» Володимир КОВТУНЕЦЬ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Серед учнів прибічниками незалежного оцінювання є 44% опитаних, серед працівників вищих навчальних закладів – 34%; прибічниками вступних іспитів відповідно 34% учнів та 38% працівників ВНЗ.

Відео дня

Вивчаючи ставлення до ЗНО з боку основних зацікавлених категорій громадян було встановлено, що серед студентів цю систему вступу до ВНЗ повністю чи скоріше схвалюють 43% респондентів, 39% - у чомусь схвалюють, у чомусь ні та 18% - скоріше або зовсім не схвалюють.

Серед працівників ВНЗ 32% опитаних схвалюють ЗНО, 39% – частково схвалюють, 27% - не схвалюють і 2% - не визначились. Майже половина - 49% випускників шкіл сказали, що у чомусь схвалюють введення ЗНО, а в чомусь ні, 22% - схвально ставляться до цієї системи вступу і 29% - ні. Майже протилежна позиція у працівників шкіл, 52% з яких повністю чи скоріше схвалюють ЗНО, а не схвалюють цю систему – 8%. 38% опитаних вчителів шкіл повідомили, що лише в чомусь схвалюють ЗНО, а 2% - не визначились.

Що стосується рівня довіри до ЗНО, то 59% студентів та 58% працівників шкіл висловили свою довіру до системи, відповідно 27% та 34% опитаних сказали, що у чомусь довіряють, а в чомусь ні, та 13% і 7% - не довіряють. По 1% респондентів у вказаних групах було таких, кому було важко відповісти.

Серед учнів та працівників вишів менший рівень довіри до ЗНО: відповідно 53% та 35%. 32% учнів та 42% працівників ВНЗ сказали, що частково довіряють ЗНО. 12% учнів та 18% викладачів вишів ще не мають довіри, а відповідно 3% та 5% - не визначились зі своїм ставленням до системи.

За словами В.КОВТУНЦЯ, в ході дослідження було опитано 26 тис. осіб у 136 навчальних закладах в 26 регіонах країни. Похибка не перевищує 3%. Дослідження проводилось в період з жовтня 2009 року до березня 2010 р. Здійснювала його громадська організація “Центр тестових технологій” за грантом Міжнародного фонду “Відродження”.

Присутній на прес-конференції виконавчий директор МФ “Відродження” Євген БИСТРИЦЬКИЙ висловив переконання, що на сьогодні не існує аргументів для відміни ЗНО.

“Ми будемо підтримувати додаткові соціологічні опитування громадської думки, щоб зрозуміти, як оцінює широка громадськість, люди України, ті батьки, молодь, яка вступає... Ми будемо підтримувати інформаційну компанію, яка буде виносити ці дані до громадськості. І нарешті ми готові підтримати постійний моніторинг дій уряду в цьому напрямі і експертизу рішень, постанов та наказів, які будуть видаватися щодо ЗНО”, - додав він.