Київ. 17 березня. УНІАН. Сьогодні розпочався прийом творів для участі у XI щорічному всеукраїнському фестивалі сучасної української літератури “Просто так”.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив письменник, член журі фестивалю Валерій НЕЧИПОРЕНКО.

За його словами, взяти участь у фестивалі може кожен бажаючий, оскільки склад претендентів не обмежується ні віком, ні рівнем освіти, ні мовою написання творів. Літератори можуть надсилати свої роботи за адресами: lit10@ukr.net та Київ-1, а/с-337. У першу чергу розглядатимуться ті твори, що надійдуть електронною поштою.

Відео дня

Єдиними вимогами до творів є вживання лише літературної мови, без ненормативної лексики, та їхня новизна – твір має бути написаний не раніше, ніж два роки тому.

Експерти і журі фестивалю прийматимуть і розглядатимуть роботи-претенденти з 17 березня по 6 травня, після чого буде визначено 10-20 творів, авторів яких запросять на фінальне дійство, що відбудеться 15 травня у Коростені Житомирської області. При цьому, наголосив В.НЕЧИПОРЕНКО, автор має обов’язково бути присутнім та особисто прочитати свій твір перед іншими учасниками і журі.

За інформацією керівника групи експертів фестивалю, головного редактора «Української літературної газети» Михайла СИДОРЖЕВСЬКОГО, переможці фестивалю визначатимуться у п’яти номінаціях - поезія, проза, гумор і сатира, твори для дітей. В окрему номінацію виділена творчість самих дітей (до 16 років).

Цього року, за одностайним рішенням журі, номінації “Літературна критика” не буде, оскільки попередні фестивалі показали, що такий жанр зі сцени важко сприймається.

У кожній номінації, після виступів усіх учасників, журі визначить переможців, які отримають премії та цінні призи.

Усі номінанти, незалежно від жанру, зможуть поборотися за гран-прі, яке цього року складається з 1 тисячі гривень і нетбука фірми від компанії «ДіаВест».

Водночас організатори зауважують, що грошова премія може збільшитися, оскільки пошуки спонсорів та переговори з ними тривають.

Перші премії у кожній номінації дорівнюватимуть 500 грн, другі - 400, треті – 300 грн.

З умовами конкурсу можна ознайомитись на сайті litfest.org.ua, де також публікуватиметься інформація про хід фестивалю.

В.НЕЧИПОРЕНКО наголосив на незалежності та незаангажованості фестивалю, а також зазначив, що заключне засідання журі буде традиційно відкритим для журналістів, але без присутності авторів, які виборювали премії, щоб не змушувати їх нервувати.

Він підкреслив, що головною метою фестивалю є популяризація сучасної української літератури і створення умов письменникам для обміну думками та пошуку нових творчих ідей і художних образів. І цю мету, за його словами, вдається реалізувати – щороку зростає кількість учасників, а також зростає кількість спонсорів, зокрема, інформаційних.

Щорічний всеукраїнський літературний фестиваль “Просто так” проходить за підтримки міської влади Коростеня, яка забезпечить доставку учасників з Києва, харчування і цікаву екскурсію до підземної фортеці.

В.НЕЧИПОРЕНКО повідомив, що цього року, 15 травня, у день проведення фінальної частини фестивалю, втретє пройде мистецька акція “Література свіжого повітря“. У мальовничій місцині на околиці Коростеня, на березі річки Уж, усі бажаючі можуть зібратися і продемонструвати свої творчі досягнення, а переможці, визначені самими ж учасниками, отримають можливість вийти на “велику” фестивальну сцену і на рівні з іншими позмагатися за премії і призи.

Також, за словами В.НЕЧИПОРЕНКА, якщо все відбуватиметься згідно із планом, 15 травня учасники фестивалю зможуть взяти участь у відкритті нового пам’ятника у Коростені – пам’ятника Малуші - матері князя Володимира. Передбачається, що червону стрічку переріже разом із мером цього міста переможець фестивалю “Просто так”.