Київ. 9 березня. УНІАН. Жителі гуртожитку по вул. Заболотного, 132 в Києві звернулися до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА з проханням втрутися в ситуацію, що склалася у зв`язку з передачею гуртожитку в приватну власність.

Про це повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН жителі гуртожитку.

Як пояснив голова правління ГО «Кияни, об`єднуємося» Олександр ДЯДЮК, цей гуртожиток раніше знаходився в управлінні Державного управління справами (ДУС) Президента України і в підпорядкуванні національного комплексі «Експоцентр України». У 2004 році гуртожиток був проданий одній із страхових компаній.

Відео дня

За словами О.ДЯДЮКА, незважаючи на те, що прокуратура подала позов про скасування розпорядження керівництва ДУС про відчуження гуртожитку, Господарський суд в 2005 році відмінив це розпорядження, а суди, включаючи апеляційний, Вищий господарський і Верховний суд, залишили це рішення в силі, в 2006 році Господарський суд поновив провадження у зв`язку з виявленням нових обставин і повернув гуртожиток страхової компанії, яка потім продала його одному з ТОВ.

О.ДЯДЮК вважає, що гуртожиток був проданий незаконно, адже «цей гуртожиток не може відчужуватися, оскільки він відноситься до державного житлового фонду, а його приватизація заборонена».

При цьому, як зазначив голова правління громадської організації, в 2004 році гуртожиток продали за ціною 170 дол./кв. м, тоді як ринкова ціна аналогічних об`єктів становила 1,5-2 тис. дол./кв. м, тобто в 10 разів дешевше за ринкову вартість.

О.ДЯДЮК підкреслив, що нові власники гуртожитку наполягали на виселенні його жителів, здебільшого працівників колишньої ВДНГ («тепер Експоцентр України»).

За його даними, сьогодні в гуртожитку проживає п`ять сімей (30 чоловік).

«Ми звертаємося до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА і до новоназначенного керівника Державного управління справами з проханням розібратися в ситуації і вирішити питання, що робити працівникам підприємства, якщо завтра Апеляційний суд викине їх на вулицю», – сказав він.

У свою чергу, начальник юридичного управління ДУС Президента України Ігор КИРИЛЕНКО зазначив, що в травні 2004 року постановою головного державного санітарного лікаря Голосіївського району використання гуртожитку заборонене, а його експлуатація зупинена постановами санстанції і Державною інспекцією з пожежного нагляду.

«Гуртожиток по Заболотного, 132 непридатний для проживання», – додав він.

За словами І.КИРИЛЕНКА, в лютому 2008 року, коли гуртожиток перестав перебувати в держвласності, жителям, які не захотіли виселятися з нього, запропонували переїхати в приміщення по пр. 40-річчя Жовтня, 101.

«Їх попередили, що державна установа не має фінансових можливостей і юридичних прав продовжувати газо-, водо-, теплопостачання. Національний комплекс «Експоцентр України» не є балансоутримувачем», – пояснив він.

І.КИРИЛЕНКО додав, що якщо в людей, які не побажали виселятися з гуртожитку, були побоювання, що, переїхавши в готель, вони залишаться без прописки, то в березні 2009 року Голосіївська РДА затвердила акт прийняття в експлуатацію будинку гуртожитку по пр. 40-річчя Жовтня, 101.

У той же час мешканці гуртожитку стверджують, що сьогодні там проживає близько 30 чоловік, а переїхати пропонувалося тільки п`ятьом жителям. «Людям пропонували підселюватися до інших людей, розірвати сім`ї», – сказав О.ДЯДЮК.

При цьому Тетяна ПРОЦЕНКО, яка мешкає в гуртожитку, пояснила, що працівникам виставки запропонували переселитися в готель. А запропоновані ордери були розкидані по різних гуртожитках, в них не були вказані ні кількість тих, хто проживають, ні площа кімнати. «Ці кімнати вже зайняті людьми, прописувати в готель вони не збираються», – додала вона.

«Мене в 2004 році скоротили, тобто я на виставці не працюю. Звідси висновок – ідіть на вулицю», – сказала Т.ПРОЦЕНКО.

«Близько трьох років у нас немає світла, каналізації, газу, води, опалення. Кілька людей мають на сьогодні постійну прописку. Це одне-єдине, що в нас є і за що ми тримаємося. Через це нас поки що не можуть викинути з цього приміщення. Нам виселятися нікуди», – сказала мешканка гуртожитку Галина ПРИСЯЖНЮК.

Мешканки гуртожитку також зазначили, що в них немає фінансових можливостей знімати житло.

«Ми з цього гуртожитку не підемо нікуди. Стоятимемо на смерть», – сказала Г.ПРИСЯЖНЮК.

За даними О.ДЯДЮКА, гуртожиток – це триповерхова будівля загальною площею 1,7 тис. кв. м.