Київ. 5 березня. УНІАН. 12 березня у Національній опері України відбудеться вечір азербайджанської музики “Концерт-Мугам”.

Про це повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН президент Київського міжнародного енергетичного клубу, який виступив організатором концерту, Олександр ТОДІЙЧУК.

У концерті візьмуть участь аидатні музиканти Азербайджану: Мансум ІБРАГІМОВ, Ельчин ГАШИМОВ, Єльнур АХМЕДОВ у супроводі симфонічного оркестру “Київ-Класік”.

Відео дня

Як повідомив диригент, заслужений діяч мистецтв Азербайджану Ялчін АДІГЬОЗАЛОВ, у Національній опері прозвучать “Азербайджанське капрічіо”, увертюри до опер “Кьорогли” і “Тарас Бульба”, симфонічний мугам “Раст” та фінал ораторії “Карабах шікестесі”.

За словами Я.АДІГЬОЗАЛОВА, концерти-мугам уже з успіхом пройшли у Франції, Великій Британії, США, Угорщині, Єгипті та багатьох інших країнах світу. “На Заході азербайджанський мугам сприймається особливо тепло, для них це як казка “Тисяча і одна ніч”, - сказав він.

Я.АДІГЬОЗАЛОВА нагадав, що мугам - це основний жанр азербайджанської музичної усної класичної традиції поряд із пісенно-танцювальним фольклором. Він сприймається азербайджанцями як одна із головних культурних цінностей, що складає основу національної самосвідомості народу.

Азербайджанський мугам, за рішенням ЮНЕСКО, увійшов до числа світових шедеврів і безцінної спадщини людства. У своїй багатовіковій історії мугам досяг розквіту в період Східного ренесансу, коли на основі греко-римської спадщини азербайджанська культура змогла створити свої неповторні шедеври у різних видах мистецтва- від літератури до архітектури.

О.ТОДІЙЧУК повідомив, що на концерт запрошено людей, які пов’язані з високим мистецтвом, студентів, що вивчають музику. Частина квитків надійшла у продаж. Концерт розпочнеться о 19.00.