Київ. 3 березня. УНІАН. Представники громадських організацій заявляють про високу ймовірність проведення 30 травня 2010 року виборів до місцевих органів влади в Україні відповідно до рішення суду.

Про це заявили представники регіональних громадських організацій та фахівці з конституційного права сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

На переконання голови ГО “Громадського форуму Івано-Франківська” Юрія СОЛОВ’Я, Верховна Рада своєю постановою від 16 лютого про скасування місцевих виборів, призначених на 30 травня 2010 року, порушила Конституцію та інші закони України.

Відео дня

“Як свідчить сьогодні ситуація у регіонах, представники громадських організацій, політичних партій не будуть миритися з таким перебігом подій і готові відстоювати своє конституційне право обирати й бути обраним як у правовому, так і в громадсько-політичному порядку”, - наголосив він.

Ю.СОЛОВЕЙ повідомив, що минулого тижня за ініціативи ряду громадських організацій були підготовлені і направлені звернення до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА з вимогою негайно внести подання до Конституційного Суду щодо надання оцінки законності парламентської постанови про місцеві вибори, до самої Верховної Ради - з вимогою негайно скасувати це рішення, а також до європейських інституцій - з проханням надати відповідну міжнародно-правову оцінку ситуації навколо дати місцевих виборів в Україні.

Він зазначив, що активісти громадських організацій і фахівці з конституційного права ініціювали і розробили проект типової заяви, позови за якою сьогодні масово подаються з регіонів до Окружного адміністративного суду міста Києва з вимогою у судовому порядку визнати незаконною постанову ВР від 16 лютого 2010 року, скасувати її та розпочати виборчий процес.

Також, за словами Ю.СОЛОВ’Я, паралельно з цим готується проект типового судового позову, у якому висувається вимога до окружних і територіальних виборчих комісій негайно розпочати виборчий процес і провести місцеві вибори 30 травня 2010 року.

“Ми вважаємо, що сьогодні є висока ймовірність прийняття судових рішень, які дадуть можливість розпочати виборчий процес до місцевих рад в Україні і провести їх у травні 2010 року”, - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 16 лютого Верховна Рада ухвалилв постанову “Про визнання такою, що втратила чинність постанови Верховної Ради України “Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році”.

Цією постановою скасовується рішення парламенту, яким передбачалося проведення виборів 30 травня 2010 року.

Разом з тим, у документі не вказана дата, на яку перенесено вибори. У постанові зазначається, що профільний комітет парламенту має підготувати відповідне рішення.