Протягом п’яти років Україна отримуватиме грант Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією на суму близько 100 млн. доларів.

Основним реципієнтом

від України виступить фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», який реалізує власну програму «Зупинимо туберкульоз». Субреципієнти - Центр по контролю за туберкульозом МОЗ України, Державний департамент з питань виконання покарань України, Товариство Червоного Хреста в Україні, Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» і PATH («Програма оптимальних технологій в галузі охорони здоров’я»). Про це було заявлено сьогодні на прес-конференції за участі голови комітету ВР з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої, директора фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолія Заболотного, голови комітету  з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам МОЗ Світлани Черенько, представників субреципієнтів, неурядових та міжнародних організацій.

Програма ГФ доповнюватиме Національну програму з туберкульозу на 2000-2011 рр. у тих питаннях, які держава не в змозі закрити самостійно: покращення якості лікування звичайного та мультирезистентного туберкульозу; сучасна діагностика; навчання фтизіатрів; закупка препаратів другого ряду; проведення інформаційної роботи з метою профілактики захворюваності.

Відео дня

Тетяна Бахтеєва, голова комітету ВР з питань охорони здоров’я: «Це дуже важлива та радісна новина для нашої країни, особливо в умовах, коли Україна ще не вийшла з фінансової кризи, коли державний бюджет на поточний рік ще не затверджено, а епідемія туберкульозу здійснює руйнівний вплив на людський, соціальний та економічний розвиток. За останні 15 років захворюваність на туберкульоз в Україні зросла у 2,9 рази. Щороку  на туберкульоз захворює майже 40 тис. наших співвітчизників, а вмирає понад 10 тисяч. Залучення додаткових коштів на боротьбу з цією соціально-небезпечною хворобою в умовах фінансово-економічної кризи є дуже важливим. І сьогодні я хочу висловити подяку Правлінню Глобального фонду за прийняте рішення про виділення таких значних коштів для України, а також запевнити у тому, що використані вони будуть за призначенням та під пильним парламентським контролем»

Анатолій Заболотний, директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»: «Висловлюю подяку всій країні за велику довіру до Фонду. Ця заявка стала успішною, тому що вдалося подолати міжвідомчий егоїзм попередніх років та консолідувати зусилля всіх – держави, неурядових та міжнародних організацій задля однієї мети – подолати епідемію туберкульозу. Чому фонд основний реципієнт? Ми управлінці, ми знаємо, як зробити так, щоб гроші запрацювали там, де раніше ніколи виходило, та до останньої гривні були спрямовані на вирішення конкретних проблем. Ми український фонд – ми живемо тут. І нам не байдуже, яка епідеміологічна ситуація буде через 5 років, коли проект завершиться. Тому, розуміючи, що навіть така сума не зможе вирішити всі проблеми, ми інвестуємо в проект ще й власні ресурс

Оперативна статистика щодо туберкульозу в Україні:

· В Україні за 12 місяців 2009 року зареєстровано 33 424 хворих  на активний туберкульоз (72,7 на 100 тис. населення), що на 6,6% менше, ніж за 12 місяців 2008 року.

· Найнижча захворюваність на активний туберкульоз в місті Києві:  37,6 на 100 тис. населення.

· Найвища захворюваність на активний туберкульоз в Херсонській області - 110,1 на 100 тис. населення.

· Захворюваність дітей віком 0-14 років включно на активний туберкульоз в Україні за 12 місяців 2009 року зменшилась на 2,2% і становить 575 в абсолютних числах.

· На обліку в протитуберкульозних закладах України станом на 01.01.10 знаходиться 84 048  хворих на всі форми активного туберкульозу (що становить 182,9 на 100 тис. населення).

· Смертність від усіх форм туберкульозу за 2009 рік у порівнянні з 2008 роком зменшилась на 18,8 % і становить7675 осіб.

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА

Глобальний фонд по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом і малярією

(далі – Глобальний фонд) є однією з найбільших міжнародних фінансових установ, яка інвестує світові грошові ресурси в порятунок життя людей. До цього часу Фонд виділив 19.3 млрд. дол. США 144 країнам для підтримки широкомасштабних програм з профілактики, лікування та догляду у відповідь на три захворювання. 

Глобальний фонд - це унікальне глобальне приватно-державне партнерство, створене для залучення та розподілу додаткових ресурсів з метою профілактики і лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та малярії. Це партнерство між урядами, громадянським суспільством, приватним сектором та постраждалими громадами являє собою інноваційний підхід до міжнародного фінансування систем охорони здоров`я. Глобальний фонд працює в тісному співробітництві з іншими двосторонніми та багатосторонніми організаціями, доповнюючи загальні зусилля у боротьбі з цими трьома захворюваннями. За період після свого створення в 2002 році Глобальний фонд став основним джерелом фінансування програм з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією; до цього часу затверджено фінансування більше 572 програм у 144 країнах на суму 19.3 млрд. дол. США. Фонд надає четверту частину міжнародного фінансування для боротьби зі СНІДом, дві третини - з туберкульозом і три чверті - з малярією.

Фінансування з боку Глобального фонду дозволяє країнам укріплювати свої системи охорони здоров`я шляхом, зокрема, вдосконалення інфраструктур та професійної підготовки в галузі надання послуг. Глобальний фонд зберігає прихильність роботі в партнерства для збільшення масштабів боротьби проти трьох захворювань і втілення в життя свого бачення світу - світу, вільного від тягаря СНІДу, туберкульозу та малярії.

Коротка інформація про грант Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією на боротьбу із туберкульозом в Україні.

В червні 2009 року Україна подала заявку на 9-й раунд фінансування Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією (далі – Глобальний фонд), за компонентом «туберкульоз». Це стало третьою спробою держави отримати значне та вельми необхідне фінансування на боротьбу із епідемією туберкульозу. Рішення про надання фінансування Україні Правлінням Глобального Фонду було прийняте не одразу, проте, шляхом подання апеляції, Україна довела, що Заявка, яка була подана до Глобального Фонду, є стратегічною, добре продуманою, орієнтованою на результат.

КОНТАКТИ:

Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України»

тел. + 38 044 502 52 12  ; факс  +38 044 502 52 15

www.fdu.org.ua